Nieuws

Wageningse hoogleraar klimaat: 'radicaal anders gaan denken over voedsel'

ARNHEM - Het internationaal klimaatakkoord dat zaterdagavond in Parijs is gepresenteerd, is een historisch akkoord, maar er moet nog veel meer gebeuren. Vooral de manier waarop we tegen voedsel aankijken, moet veranderen. Dat zegt de Wageningse hoogleraar klimaat Pier Vellinga in In Gelderland Live.
Het verdrag is erop gericht de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt wordt tot maximaal 2 graden. 'Er is 20 jaar aan gewerkt. Het was een Hercules-klus om alle 195 landen op één lijn te krijgen', aldus Vellinga.
Maatregelen zijn nodig om rampen te voorkomen. Vellinga: 'Gelderland heeft veel rivieren. We hebben in 1995 gezien dat die onstuimig kunnen worden. Onze provincie is superkwetsbaar voor overstromingen. Er wordt nu fors geïnvesteerd in dijken. Als je dat niet tijdig doet, dan loop je kans dat het een keer flink misgaat.'
'Je ziet nu dat door de dreiging van klimaatverandering uitvinders en ondernemers zijn bezig gegaan, ook in onze provincie. We zijn met zonnepanelen bezig, met wind en in Wageningen met algen en zelfs met stroom opwekken uit een moeras.'

'Voedselsysteem op de schop'

Maar met al die initiatieven en maatregelen zijn we er volgens Vellinga nog niet. 'We krijgen een paar hele lastige dingen als het gaat om voedsel en boeren. Daar komen ook een hele hoop broeikasgassen bij vrij, daar hoor je nu niet zo veel over. Dat is de volgende stap: Hoe krijg je ook ons hele voedselsysteem klimaatneutraal.' Volgens Vellinga moeten we radicaal anders gaan denken over voedsel: 'Waar we nu achter komen, is dat wat gezond is voor ons- dat wil zeggen minder dierlijke eiwitten, minder melk, minder vlees, minder kaas- ook veel gezonder is voor onze planeet.'
De hoogleraar klimaat adviseert boeren om te gaan voor natuurlijk en biologisch. Ook zouden ze volgens hem moeten kiezen voor een gemengd bedrijf. 'Als je land te vaak ploegt, komt er ook te veel CO2 uit. Dus je moet terug naar een gemengd bedrijf, met dieren en granen en maïs. Maar je moet een hele slimme boer zijn, wil je dat allemaal kunnen en doen. Je moet ook je opleidingen veranderen. Er is nog heel veel te doen.'