Nieuws

Geldermalsen: azc voor 1500 mensen komende tien jaar

GELDERMALSEN - Er moet een nieuw asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen komen in Geldermalsen, dat wil het college van de gemeente. De opvang blijft tien jaar in gebruik en moet in het voorjaar van 2016 open gaan.
In de plannen van het college komt het asielzoekerscentrum te staan op een braakliggend terrein van de gemeente tussen de A15 en het spoor. Er wordt een nieuw complex gebouwd. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep van het kabinet om mee te denken over de huisvesting van de groeiende groep vluchtelingen.
Het azc in Geldermalsen wordt daarmee een van de grootste asielzoekerscentra van Nederland. Alleen in Budel (1700) en Ter Apel (1850) worden meer asielzoekers opgevangen. De opvang Heumensoord in Nijmegen herbergt 3000 mensen, maar deze opvang is in tegenstelling tot het azc in Geldermalsen van korte duur. 

Burgemeester: op verzoek van provincie

Burgemeester Miranda de Vries: 'De locatie ligt ten noorden van de Plettenburglaan. We doen dit omdat we kunnen en willen bijdragen aan de opgave die voor ons ligt. Er kwam een dringende, urgente vraag vanuit de provincie. Deze locatie is daarvoor geschikt.' De gemeenteraad praat aanstaande woensdag over het voorstel. De gemeente Geldermalsen had eerder bedenkingen bij een asielzoekerscentrum, omdat er geen geschikte locatie zou zijn. 

Naar adem happen

'We hadden overigens de vraag niet verwacht van de provincie. We waren bezig met kleinschalige opvang. We moesten even naar adem happen na dat telefoontje van de provincie,' zegt burgemeester De Vries.

Omwonenden geschrokken

Eén van de omwonenden is in tranen. 'Ik ben enorm geschrokken van het nieuws. 1500 mensen vind ik een enorm aantal voor Geldermalsen, 500 lijkt me meer dan voldoende. De locatie vind ik ongeschikt. Een industrieterrein met veel vrachtverkeer. Ik hou mijn hart vast, ik ben al blij als mijn eigen kinderen veilig kunnen oversteken.' Op facebook is inmiddels een protestpagina gemaakt.

Politieke reacties

De VVD in Geldermalsen is onthutst door het nieuws en zal tegen het voorstel stemmen. De partij voelt zich overvallen en vindt het onbehoorlijk dat de gemeenteraad slechts vijf dagen heeft om een mening te vormen. Ook de omvang is voor de VVD een struikelblok. Fractievoorzitter Frank Broedelet: 'Geldermalsen is er gewoon te klein voor, en 1500 vluchtelingen hebben een te grote impact op de bevolkingssamenstelling. Meer dan 10% van het dorp is straks asielzoeker.'
D'66 in Geldermalsen is minder uitgesproken. In een schriftelijke reactie zegt de partij ondermeer: 'Wij vinden dialoog met onze inwoners het belangrijkste. We moeten ze niet meenemen maar betrekken. Met mensen in gesprek gaan, begrip tonen en geduld hebben.'
Coalitiepartij SGP heeft nog geen definitief standpunt ingenomen maar is gematigd positief. In het Reformatorisch Dagblad zegt fractievoorzitter van Bruchem dat de komst van een groot azc voor de omgeving soms minder gevolgen heeft dan een klein azc: 'Een grote locatie is meer zelfvoorzienend, met een eigen school, sport- en speelvoorzieningen en hulp- en veiligheidsdiensten.'
Marco Hol van coalitiepartij Dorpsbelangen: 'Ik ben overwegend positief, maar ik ben me wel kapot geschrokken toen we woensdag vertrouwelijk werden geïnformeerd. Maar we laten onze solidariteit zien.'
Op diverse plaatsen lieten tegenstanders van het azc gisteravond hun ongenoegen blijken:
Inmiddels zijn er diverse internetacties gaande vóór en tegen het centrum. Een reclamebureau in Geldermalsen verkoopt spandoeken, die nog voor het debat van de gemeenteraad van Geldermalsen met het college van Burgemeester en Wethouders, woensdag 16 december, geleverd kunnen worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!