Nieuws

Ringslang en mens samen in Velp

VELP - Het duurde bijna tien jaar voordat het helemaal klaar was, maar nu wonen bewoners en ringslangen samen in het project Beekhuizen in Velp. Een uniek project, want de voormalige zwembadruimtes zijn verbouwd tot zes duurzame en klimaatneutrale woningen en het zwembad is een levende poel voor planten en dieren. Dinsdag is de officiële opening.
Toch heeft het project ook de nodige tegenslag gehad. Directeur Bernard Smits van Woningbouwvereniging Gelderland: 'We zijn gestart en eigenlijk meteen brak de crisis uit. Waarom het dan toch gelukt is? Ik denk door de blik op oneindig te houden en niet op te geven. We hebben ook wel de nodige aanpassingen gedaan aan het plan. Het uiterlijk van de woningen is gelukkig wel overeind gebleven en ze zijn nog steeds energieneutraal. We hebben wel moeten besparen op de bouw. Zo hebben we toch meer vervangen dan de bedoeling was. We wilden eerst meer behouden van de oude bouw maar dat werd te duur. Ook hebben we toch cv-ketels geplaatst. Maar al met al ben ik erg trots'.

Zelf strobalen plaatsen

De bewoners hebben zelf hard meegewerkt aan de totstandkoming van het project. Zo hebben zij zelf meegebouwd en ook nu nog zijn zij verantwoordelijk voor de natuur en het beheer. Architect Jos Bannink uit Arnhem maakte het uiteindelijke ontwerp. De woningen hebben veel hout, strobalen wanden, veel glas en een groot aantal zonnepanelen. Het project is niet onomstreden geweest. Regelmatig heeft de Rhedense gemeenteraad zich ermee beziggehouden. Maar dankzij steun van de gemeente, de provincie Gelderland en de bij de bouw betrokken partijen, heeft de ambitie van het project de crisis overleefd en konden de woningen na 9 jaar toch nog opgeleverd worden.

Of Woningbouwvereniging Gelderland nog eens zo'n project zou doen? Directeur Bernard Smits: 'Zo'n project is niet te herhalen. Het is een unieke lokatie en heel veel partijen hebben er geld in gestopt, anders was het nooit gelukt. Toch zijn we wel bezig met andere projecten die er in sommige opzichten op lijken. We hebben een strobouwproject in Lent en zijn nu onder meer bezig met een meergeneratiebouwproject. allemaal projecten met bewonersparticipatie en duurzaamheid'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!