Nieuws

Moderne 'schoorsteen' bij Oude Rijn gemaal uit 1884

PANNERDEN - Bij het Oude Rijn gemaal is vrijdagmorgen een 'schoorsteen' geplaatst op de plek waar er ooit ook één heeft gestaan. Het gaat niet om een replica, maar om een ijzeren constructie met buizen. Het is dan ook meer een kunstwerk dan een schoorsteen.
Het Oude Rijn gemaal in Pannerden, ook wel gemaal van de gebroeders Bach genoemd, wordt momenteel gerestaureerd. Het gemaal is een uitwateringssluis uit 1884 en is een cultuurhistorisch monument. Om de cultuurhistorische waarde te behouden, werken waterschap en gemeente samen aan de restauratie en herbestemming ervan.
'De alternatieve schoorsteen moet letterlijk een blikvanger worden', zegt projectleider Wim Ter Voert van het Waterschap Rijn en IJssel. 'De schoorsteen die er ooit heeft gestaan was 24 meter hoog, deze is 18 meter. ' Het nieuwe kunstwerk moest in 3 delen worden vervoerd. De delen moesten één voor één aan elkaar bevestigd worden.
Op het terrein komen een museum, een gastatelier voor kunstenaars en een horecagelegenheid. Initiatiefneemster Petra Rutting is enthousiast over de schoorsteen. 'Het is de finishing touch.' De verbouwing is nog niet helemaal klaar en Rutting komt nog flink wat geld te kort om bijvoorbeeld een keuken te kunnen installeren. Ze is een crowdfundingsactie gestart om dit bedrag bij elkaar te krijgen.