Nieuws

PvdA zet vraagtekens bij rapport over salmonellacrisis: 'Foppen was geen normaal functionerend bedrijf'

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer vindt het 'met terugwerkende kracht steeds onbegrijpelijker' dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid visverwerker Foppen uit Harderwijk een normaal functionerend bedrijf heeft genoemd.
Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) zei dit vanmorgen in het debat dat wordt gevoerd over het functioneren van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, de NVWA.
De Onderzoeksraad deed in 2013 onderzoek naar de salmonella-uitbraak in 2012 en noemt in zijn rapport Foppen een normaal functionerend bedrijf. De NVWA noemde Foppen zelfs één van de betere visbedrijven van Nederland.

Vier doden

Foppen was de veroorzaker van de grootste voedselcrisis aller tijden. Door salmonellabesmetting overleden zeker vier mensen, zo'n 23 duizend mensen werden ziek na het eten van besmette zalm.
Omroep Gelderland doet al twee jaar onderzoek naar de visbranche en naar Foppen in het bijzonder en ontdekte dat het bedrijf in de aanloop van de salmonellacrisis keer op keer hygiëneregels aan z'n laars lapte. Ook onthulde de Omroep dat Foppen ondanks waarschuwingen in 2010 in 2014 nog steeds het verboden middel natriumnitriet in visworst verwerkte. Dit zout kan in vis zou kankerverwekkend zijn.

Wat kost dit gesjoemel?

Dikkers wil van de minister weten wat het gesjoemel in de visbranche en in het bijzonder bij Foppen de staat, dus de belastingbetaler, heeft gekost. Het bedrijf staat immers al maanden onder verscherpt toezicht van de NVWA en is volgens Dikkers een heel dure klant voor de NVWA. De minister geeft aan dat alle inspecties betaald worden door de bedrijven zelf.
Dion Graus van de PVV wil weten waarom de minister erbij blijft dat Foppen voorafgaand aan de salmonellabesmetting een normaal bedrijf was, aangezien het bedrijf tussen 2008 en 2014 stelselmatig overtrad. Hij vraagt ook aan de minister of ze het rapport van de Onderzoeksraad onder de loep wil nemen. De minister gaat niet in op deze vragen. Zij vindt dat de kwaliteit van het rapport van de Onderzoeksraad voldoende in vorige debatten is besproken.

Foppen moet kans krijgen

Minister Schippers vindt dat Foppen de kans moet krijgen om weer een 'normaal bedrijf' te worden. 'We zitten in een nazorgtraject. Foppen heeft ernstige fouten gemaakt, maar moet wél de kans krijgen om door te gaan.' Foppen staat nog altijd onder verscherpt toezicht.