Nieuws

Vluchtelingen Heumensoord protesteren tegen huisvesting, eten en lange procedures

MALDEN - Enkele tientallen vluchtelingen protesteren tegen de omstandigheden op kamp Heumensoord. Het gaat om zo'n 15 tot 20 personen die bij de receptie achter het hek lagen afgelopen nacht.
Woordvoerder Scholten van het COA meldt dat het sinds 10 uur rustig is. 'Het merendeel is gelukkig tevreden; het gaat slechts om een kleine groep. We gaan wel met hen in gesprek, maar de locatie blijft de locatie.' Rond 11 uur vond een eerste gesprek plaats.
Het COA kan het niet iedereen naar de zin maken, benadrukt ze. 'Overal waar veel mensen bij elkaar zitten, kan ergernis ontstaan. Dat komt niet alleen in Gelderland, maar overal in het land voor. De meesten zijn blij dat ze veilig in Nederland zijn en dat ze een dak boven hun hoofd hebben.'
De vluchtelingen zijn ontevreden over de lange procedures, de huisvesting, de medische zorg en het voedsel. Een aantal ging demonstratief op de grond liggen en bracht daar door de nacht door.

Met buikvirus naar ziekenhuis

Verslaggever Erik van der Pol sprak donderdagochtend met twee vluchtelingen, die melden dat met name de medische voorzieningen tekortschieten. Kinderen zijn ziek geworden, hebben last van een buikvirus. Eentje is naar een ziekenhuis gebracht.
Het steekt de bewoners dat de medici op Heumensoord in eerste instantie reageren met 'Geef het kind een paracetamol en stop het onder de dekens.'De vluchtelingen signaleren dat virussen zich makkelijk verspreiden, omdat de bewoners de toiletten met veel mensen delen.
Mogelijk is er ook sprake van een cultuurverschil: in zuidelijke landen hebben artsen vaak een andere aanpak waarbij eerder zware medicijnen worden ingezet.
Het COA doet geen uitspraken over medische zaken. Een woordvoerder laat weten: 'Wij benadrukken dat medische zorg 24/7 beschikbaar is en dat instanties als het Gezondheidscentrum Asielzoekers GCA, de GGD en RIVM de gezondheidssituatie op Heumensoord - waar bijna 3000 mensen verblijven - nauwlettend in de gaten houden.'

Bed staat te schudden

Volgens een post op een afgeschermde Facebookpagina zijn de slaapomstandigheden slecht. 'Als iemand door de gang loopt, 20 meter verderop, staat het bed te schudden.'
Draait de slaper in het bovenste bed zich om, dan heeft de onderste slaper daar last van. En het tentzeil klappert in de wind en maakt zo lawaai.
Ook over het voedsel hebben de vluchtelingen klachten. Inmiddels weten ze waar de Nederlandse maaltijden uit bestaan en waarderen ze die. Maar de kwaliteit ervan is niet goed. De vis was een keer bedorven en de gehaktballen waren grijs.
Deze week was er ook een demonstratie van vluchtelingen in Apeldoorn.

Wachten op de dokter

De protestactie begon woensdagavond in het zogeheten groene kamp (Heumensoord heeft een groen, wit en paars kamp en herbergt 3000 vluchtelingen).
Medewerkers van het COA probeerden hen te bewegen naar binnen en naar bed te gaan. Een enkeling heeft dat ook gedaan. Rond 4 uur 's nachts lagen anderen er nog met briefjes in hun hand: 'Ik ben ziek en wacht al drie dagen op een dokter.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!