Nieuws

Minister Schippers: Geen verbod op gebruik ontslijmingsmiddelen visindustrie

Er komt voorlopig geen verbod op ontslijmingsmiddelen voor vis, zoals Mucusol.
ARNHEM - Er komt voorlopig geen verbod op ontslijmingsmiddelen voor vis, zoals Mucusol.
Volgens minister Schippers heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meerdere signalen gekregen over illegaal gebruik ervan, maar het is niet duidelijk op welke schaal dit gebeurt.
Dat zegt Schippers in haar antwoorden op 40 Kamervragen van de PvdA, D66 en de SP. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een groot visonderzoek van Omroep Gelderland.
Uit dat onderzoek blijkt dat middelen die normaal gesproken worden gebruikt om de slijmlaag van de vis los te weken, ook kunnen worden ingezet om oude vis mee op te lappen. Mucusol is één van de middelen waar het om gaat. Eerder was de stof verboden maar sinds 2009 staat de NVWA het toe als technisch hulpmiddel voor het ontslijmen van vis.

'Verbod heeft geen meerwaarde'

Mucusol bevat waterstofperoxide en heeft ook een sterk ontsmettende en blekende werking. Toch ziet de minister niets in een verbod. 'Het gebruik van ontsmettingsmiddelen op vis is nu al niet toegestaan. Een verbod heeft geen meerwaarde. De inzet van Mucusol als technische hulpstof bij het ontslijmen van vis blijft geoorloofd. Ik zie geen reden dit te verbieden, zolang het gebruik veilig is', aldus Schippers.

'Gebruik waterstofperoxide geoorloofd'

In Europa is het gebruik van ontsmettingsmiddelen bij levensmiddelen verboden. De minister beaamt dat Mucusol waterstofperoxide bevat en dat het in werkzame concentraties altijd een ontsmettend effect heeft. Ook bij het ontslijmen van vis. Maar het gebruik van waterstofperoxide bij het ontslijmen noemt ze desondanks geoorloofd.

Onderzoek naar illegale praktijken

Het ministerie van Volksgezondheid kan niet uitsluiten dat er partijen oude vis als 'vers' op de markt terecht zijn gekomen. Schippers kondigt aan dat er meer onderzoek van de NVWA komt naar het gebruik van ontslijmingsmiddelen en andere technische hulpstoffen in de visindustrie. 'Onderzoek van de NVWA zal moeten aantonen of illegale behandelingen plaatsvinden en of deze praktijken gevaar voor de volksgezondheid zouden kunnen opleveren.’