Nieuws

Waar werd visverwerker Foppen op betrapt tussen 2008 en 2015?

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat visverwerker Foppen de afgelopen acht jaar een aantal overtredingen van de warenwet heeft begaan. Een overzicht.
ARNHEM - Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat visverwerker Foppen de afgelopen acht jaar een aantal overtredingen van de warenwet heeft begaan. Een overzicht.

1. Verboden middelen

Zo heeft Foppen jarenlang verboden middelen gebruikt. In 2008 en 2009 is Foppen ondanks meer dan vier waarschuwingen blijven doorgaan met het gebruik van het verboden middel Mucusol.
Ontsmettingsmiddelen zijn verboden in Europa bij de productie van voedsel.  Op verzoek van Foppen besluit uw ministerie in 2009 om het middel wel als ontslijmingsmiddel toe te staan, maar niet als ontsmettingsmiddel. Dit heeft u nooit openbaar gemaakt.
In 2015 geeft de NVWA aan Omroep Gelderland toe dat visbedrijven het middel ook op de verboden ontsmettende manier gebruiken. Foppen ontkent dat het bedrijf het middel heeft gebruikt om vis op te lappen en om de houdbaarheid te verlengen. In 2008 wordt het middel wel in het spoelwater aangetroffen.
In 2010 is het bedrijf door de NVWA gewaarschuwd voor het gebruik van natriumnitriet bij de productie van visworst. Dit omdat het gebruik hiervan met vis mogelijk kankerverwekkend is. Vier jaar later constateert de inspectie dat Foppen ondanks de waarschuwing het verboden middel nog steeds gebruikt.

2. Listeria-bacterie

In 2009, 2010 en 2014 blijkt uit de inspecties van de NVWA dat het onderzoek en de analyse van de Listeriabacterie niet voldoet. Tussen 2009 en 2012 is het vier keer gebeurd dat met Listeria besmette zalm is verkocht. In ieder geval twee keer zijn de producten niet teruggehaald uit de winkels en is hiervan geen melding gemaakt bij de NVWA. Vooral zwangeren, kinderen en ouderen kunnen ziek worden van deze bacterie
De bemonstering van de bacterie werd tot en met 2014 gedaan in het eigen, niet geaccrediteerde, laboratorium van Foppen. Dit ondanks dat de NVWA de onwenselijkheid hiervan al sinds 2009 aan de kaak stelt. Pas in 2015 is sprake van een extern lab.

3. EG-nummers verwisselen

In 2009, 2012 en 2014 constateert de inspectie dat Foppen EG-nummers verwisselt van verschillende locaties. In 2012 is een folie met Nederlandse etiketten naar Griekenland vervoerd. Deze etiketten werden gebruikt op met salmonella besmette zalm. Het traceren van de besmette producten liep hierdoor enorm vertraging op. Onwetende consumenten konden hierdoor besmette zalm blijven eten.

4. Gevaren- en risicoanalyses

Om de gevaren en risico’s in te schatten van de veiligheid van producten moet een bedrijf hiervoor een goede analyse maken. Zowel in 2009, 2010 als 2014 zijn deze analyses niet op orde.