Nieuws

Eén op de tien burgemeesters bedreigd omtrent vluchtelingendebat

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn
Bijna één op de tien burgemeesters in Nederland wordt bedreigd vanwege zijn of haar inspanningen voor asielzoekers, vooral via sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters. Afgelopen week werd een 38-jarige man uit Wezep veroordeeld voor het bedreigen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek.
ARNHEM - Bijna één op de tien burgemeesters in Nederland wordt bedreigd vanwege zijn of haar inspanningen voor asielzoekers, vooral via sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters. Afgelopen week werd een 38-jarige man uit Wezep veroordeeld voor het bedreigen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek.
Burgemeester Hoogendoorn vertelde onlangs op een school dat hij heel wat naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen, rondom het debat over de mogelijke huisvesting van vluchtelingen op vakantiepark Heidehoek in Wezep.

Twee op de tien burgemeesters laat zich beveiligen

Het bedreigen van bestuurders heeft volgens veel burgemeesters invloed op de publieke besluitvorming, zegt Binnenlands Bestuur. Toch doen de bedreigde burgemeesters zelden aangifte, 'bijvoorbeeld omdat ze denken dat de feiten niet ernstig genoeg zijn voor vervolging. Maar de helft vindt de bedreigingen toch wel min of meer beangstigend'. Van de bedreigde burgemeesters, laat twee op de tien zich inmiddels beveiligen. 

Mensen voelen zich in de steek gelaten

Hoogendoorn zegt op de website van Binnenlands Bestuur dat 'het verzet tegen de plannen voor een azc in Wezep vooral te maken heeft met de sociale problematiek in Wezep. Werkloosheid en een laag opleidingsniveau, terwijl hard werken de norm is.'
Wezep kwam recent in het nieuws door het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren: vijf in één jaar. Anderen vluchten in drugs. Hoogendoorn: ‘Mensen voelen zich in de steek gelaten en zien tegelijkertijd dat vluchtelingen wel worden geholpen. Dat zet kwaad bloed.’
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!