Nieuws

Actrice Renée Fokker: Van clown tot Gouden Kalf

NIJMEGEN - Actrice Renée Fokker droomde er als klein meisje van om clown te worden. De Nijmeegse sloot zich in 1975 aan bij clownsgroep 'Circus Riboet' in haar woonplaats. Tijdens haar opleiding aan de Amsterdamse toneelschool wilde ze eigenlijk nog steeds clown worden. “Maar dat durfde ik daar niet te vertellen. Na Circus Riboet ben ik nooit meer clown geweest.”
Fokker groeit op in een groot gezin. Via haar broers komt ze al op 13-jarige leeftijd bij jeugdcentrum Doornroosje terecht. Het waren de jaren '70: naast muziek en kunst stond het centrum bekend om het gebruik van softdrugs. Ze heeft een roerige jeugd: ze maakt haar middelbare school niet af, gaat op 16-jarige leeftijd het huis uit en belandt vervolgens in een kraakpand. Als ze een jaar later gevraagd wordt om als model naar Japan te komen, heeft ze als minderjarige toestemming van haar ouders nodig. En die staan niet meteen te springen. “Ze vonden me een hopeloos geval, iemand die alles deed wat God verboden heeft. Maar nadat ze wat research hadden gedaan, hebben ze het contract toch ondertekend. Drie dagen later zat ik in Tokio.”

Ernstig auto-ongeluk

Haar modellencarrière wordt abrupt beëindigd als ze een paar maanden later voor een korte vakantie terug is in Nederland. “Ik wilde al mijn vrienden weer zien, aan de houtkachel zitten en een jointje roken.” Maar daar kwam niets van terecht, want Fokker wordt op kerstavond door twee ontsnapte tbs'ers aangereden. “In die tijd hadden ze nog geen gordels. Dus ik ben met mijn hoofd door de voorruit heengegaan.” Een verbrijzelde schedel, 200 glassplinters in het hoofd en kapotte hersenvliezen waren het resultaat. Een jaar lang ondergaat Fokker operaties. “De littekens zie je nog steeds.”

Toneelschool

Door het ongeluk beseft Fokker dat het leven zo voorbij kan zijn. Ze schrijft zich eerst in bij een dansacademie. Maar haar passie voor het vertellen van verhalen blijft aan haar knagen. Na twee jaar stopt ze bij de dansacademie en schrijft ze zich in bij de toneelschool in Amsterdam. Tijdens haar opleiding krijgt ze haar eerste rollen al aangeboden. Ze wordt ontdekt door Theo van Gogh. Samen met de vermoorde regisseur maakt ze de film 'Blind Date', waar ze in 1996 een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor ontvangt.
Komische rollen speelt ze nog weleens. “Maar een rode neus zou ik niet meer opzetten.” Voor het TV-programma Clubgenoten maakt de bekende actrice echter een uitzondering en zet haar rode neus toch nog eenmaal op, samen met haar clownsvrienden van Circus Riboet.
Bekijk de uitzending hier terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!