Nieuws

Politie rukt uit met twintig auto's: drie aanhoudingen bij noodopvang De Koepel in Arnhem

ARNHEM - De politie heeft drie bewoners van de noodopvang De Koepel in Arnhem aangehouden. Een bewoner is aangehouden voor vernieling en twee anderen zijn aangehouden voor bedreiging. De politie rukte dinsdagavond massaal uit naar de voormalige gevangenis. Er stonden twintig politieauto's en een ambulance voor De Koepel.
Een van de asielzoekers, die in De Koepel verblijft, vertelde verslaggeefster Petra Kuzee dat er spanningen waren ontstaan tussen de asielzoekers en het personeel van De Koepel. Er zitten vooral Syriërs.
Een van de bewoners was 's ochtends boos geworden, hoorde Kuzee van een asielzoeker. 'Hij zit al twee maanden in De Koepel en er gebeurt niet zo veel. Zijn familie was die ochtend door Russische vliegtuigen gebombardeerd. Hij zei dat hij niet meer ging eten. De man werd boos en uitte dat ook. Toen zou hij buiten zijn gezet, in de regen', aldus Kuzee.
De politie spreekt van 'onderlinge onenigheid'. Verder wilde de politie er niets over kwijt. Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers deed er het zwijgen toe.

'Je kon er op wachten'

Een vrouw uit de buurt is niet verrast. 'Er zitten 400 mannen, al twee maanden. Een klein groepje Irakezen schijnt het voor de rest te verzieken', kreeg Kuzee te horen. 'Ze zouden er 's avonds dronken terugkeren. Het is een voormalige gevangenis, maar de mannen mogen er natuurlijk in en uit. Die vrouw zegt: twee maanden is lang, het geld raakt een beetje op, ze missen hun huis - je kunt eigenlijk wachten tot dit soort dingen gebeuren.'
Petra Kuzee op Radio Gelderland: