Nieuws

Over anderhalf jaar snel internet voor iedereen in Achterhoek

Over anderhalf jaar heeft de hele Achterhoek snel internet via een glasvezelnetwerk. Dat hoopt de provincie Gelderland. Daarvoor gaan de betrokken gemeenten en de provincie in zee met commerciële aanbieders.
ARNHEM - Over anderhalf jaar heeft de hele Achterhoek snel internet via een glasvezelnetwerk. Dat hoopt de provincie Gelderland. Daarvoor gaan de betrokken gemeenten en de provincie in zee met commerciële aanbieders.
Dat betekent dat de betrokken gemeenten en de provincie niet doorgaan met de oprichting van het eigen bedrijf Glasvezel Achterhoek BV. Het plan was dat dit bedrijf de aanleg van glasvezel in het buitengebied zou gaan verzorgen. Maar dat mag niet van de Europese Unie.

Samenwerking

Door nu als nog samen te werken met commerciële partijen, hoopt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk dat het glasvezel netwerk er snel komt. De rente is nu laag, en de technieken zijn verbeterd. Daarom verwacht de provincie dat de eerste afspraken snel zijn gemaakt.
In 2014 leek het er nog op dat commerciële bedrijven als KPN en UPC geen interesse hadden. Voor een groot deel van het buitengebied geldt dat er een flinke investering moet komen voor de aanleg van het glasvezelnetwerk, terwijl er weinig aan valt te verdienen.

Berkelland

Een van de eerste gemeenten die mogelijk al snel glasvezel krijgt, is de gemeente Berkelland. Want daar ligt al een plan klaar van glasvezelbedrijf CIF.Het bedrijf kan een lening krijgen van de gemeente van 5 miljoen euro om het netwerk aan te leggen.
CIF wil glasvezel aanleggen wanneer minimaal de helft van de bewoners van het buitengebied een abonnement afneemt.
Overigens hangt het nog wel af van gesprekken met commerciële partijen, of er over anderhalf jaar glasvezel ligt, benadrukt de provincie Gelderland. Hoe sneller gemeenten en provincie tot overeenstemming met bedrijven komen, hoe eerder het glasvezelnetwerk er ligt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!