Nieuws

70 jaar Metropole Orkest op de radio, ook bij Omroep Gelderland

Hoornist Pieter Hunfeld van het Metropole Orkest
Omdat het woensdag 25 november precies 70 jaar geleden is dat het Metropole Orkest voor het eerst te horen was op de Nederlandse radio zullen vrijwel alle Nederlandse radiozenders die avond iets van het orkest laten horen. Ook Radio Gelderland doet mee.
ARNHEM - Omdat het woensdag 25 november precies 70 jaar geleden is dat het Metropole Orkest voor het eerst te horen was op de Nederlandse radio zullen vrijwel alle Nederlandse radiozenders die avond iets van het orkest laten horen. Ook Radio Gelderland doet mee.
Dat Radio Gelderland ook meedoet is eigenlijk spontaan in de radiorubriek 'Iets Leuks'. Presentator Frank van Dijk verzamelt dagelijks persoonlijke geluksmomentjes van luisteraars. Via twitter @ietsleuks of de mail ietsleuks@gld.nl kunnen mensen delen waarom zij blij zijn. Dat kan het mooie weer zijn, een verrassingsbezoek van een vriend of vriendin of het behalen van een diploma bijvoorbeeld. Maandag belde Frank met hoornist Pieter Hunfeld van het Metropole Orkest, blij met de enthousiaste respons van alle radiozenders.
Ook orkestdirecteur Marc Altink is vereerd met het initiatief: 'Het mooie is dat juist dit orkest op vrijwel alle zenders te horen is. Van de jingles in 'Langs de Lijn' en 'Met het oog op morgen' op NPO Radio 1 tot aan de orkestrale remix van 'This is What it Feels Like' op Radio 538.'

Cadeau om 20.15 uur

De meeste zenders die meewerken aan dit sympathieke 'cadeau' voor het jarige orkest hebben gekozen voor 20.15 uur als uitzendmoment. Dat was het exacte tijdstip van de eerste uitzending 70 jaar geleden op 25 november 1945. Zenders die sowieso meedoen zijn onder andere NPO Radio 1, 2, 3, 4, 5, en 6, Radio 538, Sublime FM, Radio 10 en 100% NL.

Metropole orkest en muzikale grootheden

Het Metropole Orkest speelt jazz, pop, chansons, musicals en filmmuziek, in grote en kleine zalen maar ook op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands. Het werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Stan Getz, maar ook hedendaagse muzikanten, bijvoorbeeld Gregory Porter. Het orkest ontstond in 1945 en is opgericht om het volk zo net na de oorlog 'hoop en vertier' te bieden. Tot 2012 is het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten.