Nieuws

Hoogleraren uit Wageningen pleiten voor sluiting kolencentrales

De kolencentrale in Nijmegen
Een groep hoogleraren van onder meer de Wageningen Universiteit roept het kabinet en de Tweede Kamer op alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten.
WAGENINGEN - Een groep hoogleraren van onder meer de Wageningen Universiteit roept het kabinet en de Tweede Kamer op alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten.
De 64 wetenschappers schrijven in een open brief dat het einde van het kolentijdperk onvermijdelijk is door onder meer de versnelde opmars van duurzame energie. Zo zou er in Nederland genoeg energievoorziening zijn om de centrales te sluiten.

Meest effectieve maatregel

Volgens de hoogleraren kan ons land met de sluiting van de kolencentrales een duidelijk signaal afgeven in aanloop naar de klimaattop in Parijs volgende week. 'Dit is de meest effectieve maatregel die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.'

Sluiting voor 2020

Het kabinet en de Tweede Kamer worden opgeroepen voor 2020 zowel de oude als nieuwe kolencentrales te sluiten. In de open brief wordt verwezen naar maatregelen van andere landen. Zo heeft Groot-Brittannië besloten alle kolencentrales voor 2025 te sluiten en gaan in Duitsland de deuren van acht grote bruinkoolcentrales dicht.

Enige kolencentrale in Gelderland dicht

Eerder werd al bekend dat de enige kolencentrale in Gelderland, die van GDF Suez/Electrabel in Nijmegen, per 1 januari sluit. Op de plek verrijst een duurzaam energiepark met onder meer een zonnecentrale en een installatie voor de productie van energie uit biomassa.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!