Nieuws

Visverwerkers 'lappen oude vis op' met verboden middelen met waterstofperoxide

ARNHEM - Visbedrijven gebruiken ontsmettingsmiddelen om de vis er mooier uit te laten zien en om vis langer houdbaar te maken. Het gaat om middelen die in Europa verboden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is het een publiek geheim dat er waterstofperoxide gebruikt wordt in de visindustrie. ‘Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend. Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne.'
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat er in de visindustrie meerdere ontsmettingsmiddelen worden gebruikt. De inspectie gaat hier vanaf volgend jaar op controleren.

Ontslijmend

Voedingsmiddelentechnologen en de Consumentenbond zetten grote vraagtekens bij het toestaan van het ontslijmingsmiddel Mucusol. Het middel bevat waterstofperoxide en heeft daardoor hoe dan ook een ontsmettend effect. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven om het middel te gebruiken voor het ontslijmen van vis. Volgens deskundigen zou het middel verboden moeten worden.
Volgens de producent van Mucusol, desinfectiemiddelenbedrijf Aquamar uit Urk, gebruiken meerdere grote visbedrijven het middel voor het ontslijmen van vis. Want Mucosol zorgt voor een goedkoper productieproces. Bovendien blijft er 3 tot 4 procent meer vis over.

Wel ontsmettend

Het bedrijf ontkent overigens dat Mucusol ontsmet. Voedingsmiddelentechnoloog Velzeboer heeft het middel op verzoek van Omroep Gelderland getest. Hieruit blijkt dat het middel wel een ontsmettende werking heeft.
Het is niet bekend welke bedrijven het middel gebruiken. Volgens deskundigen is het middel niet schadelijk voor de volksgezondheid. Als waterstofperoxide is uitgewerkt, is het niet meer te traceren en het laat ook geen schadelijke stoffen achter.
Voor een uitgebreide versie van dit artikel: klik hier
Meer weten over Mucosol en over het toestaan van het middel: klik hier
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!