Nieuws

Kamerleden verbijsterd; vragen na visonderzoek Omroep Gelderland

Tweede Kamerleden zijn verbijsterd dat visbedrijven verboden middelen gebruiken om vis te ontsmetten. Ook begrijpen ze niet hoe het kan dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het ontslijmingsmiddel Mucusol toestaat.
ARNHEM - Tweede Kamerleden zijn verbijsterd dat visbedrijven verboden middelen gebruiken om vis te ontsmetten. Ook begrijpen ze niet hoe het kan dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het ontslijmingsmiddel Mucusol toestaat.
De SP en Partij voor de Dieren gaan schriftelijke Kamervragen stellen en de PvdA en PVV kondigen aan met kritische vragen te komen tijdens het debat over de NVWA in december.
Vandaag onthulde Omroep Gelderland dat visbedrijven zich niet aan de regels houden. Door ontsmettingsmiddelen te gebruiken kunnen visbedrijven oude vis weer voor nieuw verkopen. En de vis wordt hierdoor langer houdbaar. Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat de NVWA voor het gebruik van in ieder geval één middel toestemming heeft gegeven: Mucusol. Dit middel mag niet als ontsmettingsmiddel worden gebruikt, maar alleen als ontslijmingsmiddel. Terwijl het middel hoe dan ook ontsmet.

Stop gedoogbeleid

Volgens Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP is het gek dat je een niet toegestaan middel wel toestaat als je zegt dat je het voor een ander doel gebruikt.
'Er zit waterstofperoxide in Mucusol en waterstofperoxide ontsmet en maskeert dat de vis kwalitatief achteruit gaat. Als we afgesproken hebben geen ontsmettingsmiddelen toe te staan, moeten we het ook niet gedogen. De voedselveiligheidssituatie in de visindustrie is al zorgwekkend genoeg. Daar past geen gedoogbeleid bij', aldus Van Gerven.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren: 'Het is ontoelaatbaar dat visbedrijven verboden ontsmettingsmiddelen gebruiken om vis te ontsmetten en dat de NVWA dit toestaat. De NVWA dient hier zo snel mogelijk tegen op te treden en dient ook verantwoording af te leggen waarom ze dit tot op heden toestaan.'

Waarom?

Voor Sjoera Dikkers van de PvdA is de grote vraag: Waarom? 'Inhoudelijk val ik van de ene verbazing in de andere. Waarom, is eigenlijk de belangrijkste vraag. Dat wil ik graag van het kabinet weten. Waarom. En als het niet mag, dat spul, dan nú optreden en niet wachten.'
Dat vindt ook Dion Graus van de PVV.  'De NVWA heeft gezegd dat de inspectie vanaf 2016 gaat controleren. Als je nu drie keer dronken door rood rijdt, ga je toch ook niet zeggen dat dat goed is, omdat we pas in januari gaan bekeuren?.'

'Onderzoeksraad heeft gefaald'

Het stoort hem vooral dat hij als Kamerlid niet goed geïnformeerd is. 'Als jullie dit als Omroep Gelderland niet onderzocht hadden, hadden we dit niet geweten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid die onderzoek heeft gedaan naar de salmonella-affaire in 2012 bij Foppen heeft ook steken laten vallen. De Onderzoeksraad heeft Foppen in het rapport geprezen omdat het bedrijf pro-actief de discussie met de NVWA aanging over de interpretatie van de wetgeving. Hierbij werd beschreven dat de discussie ging over de toepassing van het gebruik van een specifiek decontaminatiemiddel om listeria tegen te gaan. Dat moet over Mucusol gaan. De Onderzoeksraad is hier verder niet op ingegaan en had dit wel moeten doen. Dat is een blamage. Ik vind dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen. Als je de NVWA niet meer kunt vertrouwen en de Onderzoeksraad niet, hoe kunnen wij deze diensten dan controleren. We worden keer op keer verkeerd geïnformeerd', aldus Graus.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!