Nieuws

De brief die nooit aan kwam....de ontknoping

De familie Oldenwening uit Dinxperlo vond een brief uit 1942 in een boerderij in Dinxperlo. Het was een afscheidsbrief van een man aan zijn vrouw en kinderen. Drie dagen later werd hij gefusilleerd. De familie Oldenwening is al jaren op zoek naar meer informatie over de achtergrond van deze brief en de grote vraag daarbij was: is deze brief ooit wel aangekomen?
DINXPERLO - De familie Oldenwening uit Dinxperlo vond een brief uit 1942 in een boerderij in Dinxperlo. Het was een afscheidsbrief van een man aan zijn vrouw en kinderen. Drie dagen later werd hij gefusilleerd. De familie Oldenwening is al jaren op zoek naar meer informatie over de achtergrond van deze brief en de grote vraag daarbij was: is deze brief ooit wel aangekomen?
Om meer te weten te komen over de aangrijpende brief uit de Tweede Wereldoorlog, deed de familie Oldenwening uit Dinxperlo vorige week een oproep in het tv-programma Gelderland helpt.

'Liken en delen anno 1940'

De reacties stroomden binnen via e-mail, telefoon en website.
Een aantal reacties zette de familie Oldenwening aan het denken. Zoals:
'Ik ken een dergelijke afscheidsbrief met onderschrift 'Anton'. Ik schrok me wild, omdat ik dacht dat het een familielid betrof die gesneuveld was en waar weinig over verteld werd. Bij navraag, bleek het om Anton Slot te gaan, omgebracht 25 juli 1944. De brief die hij aan zijn verloofde schreef vond mijn moeder zo mooi dat ze hem overgeschreven heeft.'
En:
'Ook wij vonden ook zo'n brief tussen de spullen van mijn oma, maar dat bleek dus een kopie te zijn. Een soort van 'liken en delen' anno 1940'.
Het verhaal krijgt een onverwachte wending. Zou het in Dinxperlo ook gaan om een overgeschreven exemplaar? Dit vermoeden werd bevestigd toen mevrouw Bakker uit Vorden reageerde.

'Ik kan u veel vertellen over deze brief. Waarschijnlijk is de brief die u laat zien, niet het originele exemplaar. Mijn vader heeft de brief destijds, na mei 1945, overgeschreven. Ik kan u zeker meer vertellen over de reden van de gevangenschap en het vonnis van de schrijver.'

De brief die wel aankwam...

Wat blijkt, de brief is wel degelijk aangekomen bij Mien, Pieter en Graddi! Zij woonden in Amersfoort, in de buurt van de familie Bakker. De ouders van Jannie Bakker waren goed bevriend met Mien en Joop Mulders, de schrijver van de brief. Op verzoek van Mien heeft de vader van Jannie deze brief meerdere keren overgeschreven en beide zoons een exemplaar gegeven. Ook zelf heeft hij een versie van de brief gehouden, die is nu in bezit van Jannie. Ook de in de brief beschreven 'Henk' is achterhaald. Mevrouw Mulders uit Kampen reageerde en blijkt de dochter te zijn van Henk. Dit was de broer van Joop. In de brief vraagt Joop of zijn broer zich wil ontfermen over zijn gezin.

De ontmoeting in Gelderland helpt

Johan en Dini Oldenwening gingen er jaren vanuit dat deze bijzondere brief nooit was aangekomen bij het gezin. Na een week vol ontknopingen hebben zij mevrouw Bakker ontmoet, die veel verteld heeft over Mien en Joop Mulders, de oorlog en de reden waarom Joop gevangen zat. Wegens gezondheidsklachten kon mevrouw Mulders niet bij de ontmoeting zijn. Het ontroerende gesprek en achtergrond verhaal van de familie Mulders is komende zondag te zien bij Gelderland helpt.
Johan Oldenwening over de bijzondere ontmoeting die hij gisteren had :