Nieuws

Burgemeester Oldebroek vertelt over haatmail: 'Wat ben jij een lul van een burgemeester'

WEZEP - 'Wat ben jij een lul van een burgemeester', las burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek woensdagochtend voor aan een klas van het Agnietencollege in Wezep.
De burgemeester deelde met de leerlingen zijn ervaringen rondom het vluchtelingendebat in Wezep. Hij gaf les in het kader van de Week van Respect. Hij legde uit hoe de hele discussie rond de huisvesting van vluchtelingen op vakantiepark Heidehoek in Wezep is verlopen.
Volgens Hoogendoorn heeft hij de afzender van het bericht 'Wat ben jij een lul van een burgemeester' nog uitgenodigd voor een gesprek, maar die persoon zag er op het laatste moment vanaf. De burgemeester zegt dat hij meer van dit soort kwetsende berichten heeft gehad. Ook is hij bedreigd, daarvoor is iemand opgepakt. Daarnaast waren er bekladdingen met anti-asielzoekersteksten.

'Ik schaam me er voor'

De groep waar hij dit aan vertelt is een vierdejaars mbo-klas uit Wezep. Leerlingen zijn verbaasd over de reacties die de burgemeester heeft gekregen. 'Ik had dit nooit verwacht, ik schaam me er zelfs voor,' zegt een van de leerlingen over de bedreigingen. Anderen zeggen dat dit wel typisch Wezep is.

Scheldkannonades

De discussie over de komst van vluchtelingen is in september ook gevoerd op het Agnietencollege. Directeur Erik van Amelsfort schreef in een nieuwsbrief voor ouders een tekst over verdraagzaamheid en respect voor elkaar. Daarin hekelde hij de wijze waarop bepaalde politici het debat voerden. Hij doelde vooral op Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV.
Lezers legden die link ook en verspreidden de nieuwsbrief. De directeur ontving daarop vanuit het hele land haatmail en scheldkannonades. Van Amelsfort zegt dat hij zich nooit bedreigd heeft gevoeld. 'Een volgende keer zou ik het weer zo opschrijven, want daar sta ik voor.'