Nieuws

Zware straffen voor aanslag met brandbom in Velp

De schade na de aanslag in Velp
De drie mannen die vorig jaar september betrokken waren bij een aanslag op een huis in Velp zijn woensdag veroordeeld tot hoge celstraffen.
VELP - De drie mannen die vorig jaar september betrokken waren bij een aanslag op een huis in Velp zijn woensdag veroordeeld tot hoge celstraffen.
Twee van de drie reden die bewuste nacht naar het pand aan de Willemstraat, dat bekend staat als Polenhotel. Een van hen gooide met een steen een ruit in en de ander wierp vervolgens een molotovcocktail naar binnen. Een man en een vrouw uit Slowakije die binnen lagen te slapen, raakten daarbij zwaargewond.

14 jaar en tbs voor man die brandbom gooide

De man van 34 uit Velp die de brandbom gooide, kreeg veertien jaar cel en tbs opgelegd. De 28-jarige Rhedenaar die de ruit brak, kreeg twaalf jaar. Hij heeft bekend de steen te hebben gegooid en toonde berouw.
De man van 28 uit Velp die de aanslag heeft uitgelokt, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Hij was ervan overtuigd dat zijn woning in de gaten werd gehouden door de Slowaak en vroeg zijn vrienden om 'hulp'.
'Zonder hem was de brandstichting niet gepleegd', aldus de rechtbank. Hij en de man die de brandbom gooide, ontkennen iets te hebben gedaan.

Smartengeld

Naast de celstraffen moeten de drie mannen aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen. De man krijgt 400.000 euro en de vrouw ruim 225.000 euro. Een groot gedeelte van deze bedragen betreft smartengeld, aldus de rechtbank.
Beiden liepen bij de aanslag zware verwondingen op. De vrouw is voor 55 procent van haar lichaam verbrand en de man voor 78 procent. Hij zal waarschijnlijk altijd moeilijk blijven lopen. 'Wij wensen de daders slechts de pijn van een nacht toe', spraken de slachtoffers twee weken geleden in de rechtszaal. Zelf hebben ze nu, een jaar later, elke dag pijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!