Gezondheid

Onderzoek Radboudumc: al gezonder door slechts kwartier bewegen per dag

NIJMEGEN - Wie een kwartier per dag lichte inspanning verricht, verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt uit een vergelijkende studie van Thijs Eijsvogels van het Nijmeegse Radboudumc en Paul Thompson van Hartford Hospital uit de VS.
Regelmatig matig intensief bewegen, zoals fietsen of stevig wandelen, kan het risico verlagen op coronaire hartziekten, diabetes, beroerte, depressie, botontkalking, dikke darmkanker en borstkanker.

Helft beweegt matig

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen beveelt dan ook aan om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, of 75 minuten per week hoog intensief. In 2014 voldeed 56 procent van de volwassen Nederlanders aan deze norm.
Eijsvogels en Thompson wilden weten of er ook een minimum is aan beweging dat al gezondheidsvoordelen oplevert. Daarvoor analyseerden zij de resultaten van zeven grote langlopende gezondheidsstudies van over de gehele wereld.
Opgeteld is in deze studies van meer dan twee miljoen mensen gedurende gemiddeld twaalf jaar bijgehouden welke invloed dagelijkse beweging had op het voorkomen van vroegtijdig overlijden.
Uit de analyses kwam ook dat beweging onder de aanbevolen norm van 30 minuten per dag al een substantiële vermindering oplevert van het risico op voortijdig overlijden. Zo bleek uit een Amerikaanse studie dat mensen die slechts acht minuten per dag hardliepen een verlaagde kans hadden om vroegtijdig te overlijden aan hartziekten.

Alle beetjes helpen

Thijs Eijsvogels: 'Dit onderzoek laat zien dat ook een klein beetje inspanning al grote gezondheidswinst oplevert. Dit zou voor inactieve personen een extra stimulus moeten zijn om toch iets aan beweging te doen. Alle beetjes helpen dus.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!