Nieuws

Doorgetrokken A15 wordt toch verdiept aangelegd bij Duiven

GROESSEN - De A15 wordt bij Helhoek verdiept aangelegd. Bovenop de snelweg komt een 'deksel' te liggen. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu besloten. In de buurtschap bij Duiven is daar jaren voor gevochten.
Minister Schultz en de Gelderse gedeputeerde Bieze hebben donderdag hun handtekeningen gezet onder het plan waarin de precieze ligging van de A15 staat.
Volgens strijder van het eerste uur, Marcel Hermsen uit Helhoek, is de verdiepte aanleg het maximale dat er te halen valt. 'Dit neemt het leed niet weg van een aantal gezinnen, maar meer zat er niet in. Hier hebben we jaren voor gestreden. We zijn dan ook bijzonder blij dat deze tunnelbak wordt gerealiseerd, maar het is natuurlijk erg zuur voor de mensen die niet in hun huis kunnen blijven wonen. We gaan krijgen of we er voor hen nog iets uit kunnen slepen.'

Passend in het landschap

In september werden de vier gemeenten waar de doorgetrokken A15 komt te liggen het al eens over hoe de snelweg in het landschap moet komen te liggen. Duiven, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar pleitten toen onder meer voor die verdiepte aanleg met deksel bij Helhoek. Die plannen zijn de afgelopen maanden doorgerekend door het ministerie.
(bron: regiovoorstel A15 / A12)
Er is niet alleen een besluit genomen over de aanleg van de snelweg, maar ook over maatregelen voor het onderliggend wegennet. Zo zijn er afspraken gemaakt over de aansluiting van de A15 op lokale en provinciale wegen bij Bemmel, Boerenhoek, Groessen Helhoek en Loo.

Verbreding A12

In de afspraken staat ook dat de A12 tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk extra rijstroken krijgt. Ook de al bestaande A15 tussen de knooppunten Valburg en Ressen wordt verbreed.
Het totale project, inclusief aanpassingen aan het onderliggend wegennetwerk, kost ongeveer 840 miljoen euro. De provincie Gelderland betaalt er 400 miljoen euro aan mee.
(Filmpje van het projectbureau ViA15 met uitleg over hoe de A15 wordt ingepast in het landschap)

Weg uiterlijk 2023 klaar

Volgend jaar al wordt begonnen met de werkzaamheden. Tussen 2021 en 2023 moeten de eerste auto's over de weg kunnen rijden.
De Duivense wethouder Van Groningen, die namens de vier gemeenten het woord voert, reageerde op Radio Gelderland op het besluit van de minister:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!