Nieuws

Jazzpolitie-hit Liefdesliedjes was een cadeautje

GROENLO - Het populaire nummer 'Liefdesliedjes' van zanger Peter Groot Kormelink is vooral een ode aan zijn vrouw. Zij blijkt de inspiratiebron voor het nummer dat de oud-Achterhoeker in 1993 schreef en waarmee De Jazzpolitie een 6e plek in de Top 40 bereikte.
De zanger kon maar geen cadeau voor zijn jarige partner bedenken en schreef toen maar een liedje voor haar. Dat deze muzikale ode voor meer mensen een cadeautje zou zijn zag hij natuurlijk niet aankomen. Bijna iedereen zingt dit vanzelf mee:
Er zijn geen woorden meer, geen woorden meer, voor jou. Er is maar één manier, één manier. Liefdesliedjes (klinken in m'n oren) Liefdesliedjes (je zou ze moeten horen) Liefdesliedjes (klinken in m'n oren) Liefdesliedjes (je zou ze moeten horen)

De opstandige misdienaar

Als jongen doet Peter al zijn katholieke plicht als misdienaar van de St. Calixtuskerk in Groenlo. Hij is veel gevraagd voor huwelijken en begrafenissen, maar is geen brave misdienaar die zich keurig aan de regeltjes houdt. Net als toen hijst Groot Kormelink zich weer in misdienaarskleding en kan het ook nu niet laten om even van de miswijn te proeven.

Achterhoekse roots

Groot Kormelink zingt tegenwoordig in het Achterhoeks, als geboren Grollenaar gaat hem dat prima af. De Achterhoeker krijgt zijn allereerste muzikale impulsen via een buurman die een ouderwets orgeltje in de schuur heeft staan. Op de middelbare school richt hij zijn eerste bandje op en na een afgebroken studie wordt het muzikaal gezien serieus als hij in Groningen aan de slag gaat in de rocktheatergroep Werk in Uitvoering.

Veelzijdig mens

Via de band Splitsing en het nummer 'Wind en zeilen' ruikt Peter in 1985 voor het eerst aan nationaal hit-succes. Acht jaar later scoort hij dan met De Jazzpolitie een knaller met 'Liefdesliedjes' en wordt er een Zilveren Harp (prijs voor aanstormende talent) in de wacht gesleept. Peter breidt zijn activiteiten uit en schrijft, acteert (De Kameleon-films) en produceert TV-programma's.

CD Weerkommen

De Grollenaar blijft een sterke band met zijn geboortegrond houden en keert regelmatig terug naar de Achterhoek. Zijn nieuwste cd 'Weerkommen' is daarvan een tastbaar muzikaal bewijs. In Clubgenoten neemt hij presentator Froukje Jansen mee door pittoreske Groenlo en ziet hij zijn jeugdvrienden uit de misdienaarsgroep terug.
Bekijk de uitzending hier terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!