Nieuws

Filmen om drugsgebruik tegen te gaan; unieke historische beelden van Molukkers in Vaassen

Om het grote drugsgebruik onder Molukkers in Vaassen tegen te gaan, werden eind jaren '70 verschillende activiteiten georganiseerd in de gesloten gemeenschap. Een van de onderdelen van het project was het filmen en fotograferen van het dagelijks leven en activiteiten. Een groep van 15 Molukkers filmde de eigen groep en dat leverde uniek materiaal op.
APELDOORN - Om het grote drugsgebruik onder Molukkers in Vaassen tegen te gaan, werden eind jaren '70 verschillende activiteiten georganiseerd in de gesloten gemeenschap. Een van de onderdelen van het project was het filmen en fotograferen van het dagelijks leven en activiteiten. Een groep van 15 Molukkers filmde de eigen groep en dat leverde uniek materiaal op.
Deze verloren gewaande beelden zijn tot het einde van deze week te zien op een expositie in Cultuurkwartier ACEC in Apeldoorn. Het gaat om 300 banden met videomateriaal en tal van foto's van de Molukse gemeenschap in Vaassen.

Videobanden op zolder

Jeftha Pattikawa groeide op in die gemeenschap. Hij kwam via Facebook op het spoor van een foto van een Molukse cameraploeg. Via-via ontdekte hij uiteindelijk de videobanden op een zolder.
Volgens Pattikawa zijn het unieke beelden met een grote geschiedkundige waarde. Daarom wil hij dat het materiaal wordt gedigitaliseerd zodat het niet verloren gaat. Met een aantal uren is dit al gebeurd. Met de expositie is ook tegelijk een crowdfundingsactie van start gegaan waarmee het grootste deel van de digitalisering kan worden bekostigd.
Bekijk een compilatie van de beelden: