Nieuws

Het is net Star Trek: wat poeder en water... en je hebt een mals biefstukje

De vegetarische biefstuk uit Wageningen.
In de film Star Trek was het al mogelijk om binnen dertig seconden een complete maaltijd uit een apparaat voorgeschoteld te krijgen. Dankzij de Wageningen Universiteit lijkt dit met vlees binnen twee jaar echt mogelijk te zijn. © NOS
WAGENINGEN - In de film Star Trek was het al mogelijk om binnen dertig seconden een complete maaltijd uit een apparaat voorgeschoteld te krijgen. Dankzij de Wageningen Universiteit lijkt dit met vlees binnen twee jaar echt mogelijk te zijn.
Onderzoekers in Wageningen hebben een vegetarische biefstuk ontwikkeld die niet van een echte is te onderscheiden. Met een speciaal apparaat en wat ingrediënten komt er na tien minuten een lapje vlees uit. Dat doet denken aan de film Star Trek.
Het was voor de onderzoekers vooral een uitdaging om de juiste structuur van het vlees na te kunnen maken. ´Dat is het grote probleem om dat goed na te maken´, legt onderzoeker Atze Jan van der Goot van de Wageningen Universiteit uit.
Hoewel het biefstukje er al goed uit ziet is het nog niet aan te raden om een hap te nemen. Er moet nog gekeken worden naar de smaak met behulp van smaakstoffen. Daarvoor moet nog een verder onderzoek gedaan worden, maar binnen twee jaar zou volgens Van der Goot het apparaat in een fabriek of bij een slager kunnen staan.
Wat in het laboratorium is gedaan kan straks mogelijk ook bij de slager. ´Dan kan ik mij echt wel voorstellen dat de slager grote lappen van dat vlees heeft en dat u daar mooi uw stukje biefstuk uit gaat snijden. Wellicht waar u bij staat´, zegt de onderzoeker.
Er gaan bijzonder weinig ingrediënten in een vegetarisch biefstukje. ´Het wordt gemaakt of van soja eiwit concentraat gemengd met water en die vaak op de foto is te zien nu, is een mengsel van soja eiwit, tarwe eiwit, gemengd met water en een kleurstof´, zegt Atze Jan van der Goot.
Onderzoeker Atze Jan van der Goot van de Wageningen Universiteit was dinsdag te gast in de radiostudio van Radio Gelderland.