NA

Rechter: Meavita ging ten onder aan wanbeleid, VVD-senator stapt op

Thuiszorgorganisatie Meavita is ten onder gegaan aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam bepaald. Meavita werkte onder meer in de Achterhoek.
ARNHEM - Thuiszorgorganisatie Meavita is ten onder gegaan aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam bepaald. Meavita werkte onder meer in de Achterhoek.
Het concern ontstond in 2007 uit een fusie van zorginstellingen en was naast in de Achterhoek, onder de naam Sensire, actief in onder meer Groningen, Den Haag en Utrecht. Het faillissement volgde twee jaar later. het concern telde op dat moment 20.000 werknemers en 100.000 cliënten. De schuld die overbleef was 48 miljoen.
Vakbond Abvakabo FNV stapte naar de rechtbank, waarna een jarenlange juridische strijd volgde. Volgens de bond zijn elf bestuurders aansprakelijk, waaronder VVD-coryfee Loek Hermans. Bestuurders van Meavita stelden dat nieuwe regels en krappere budgetten de oorzaak waren van de ondergang van het bedrijf. De rechtbank heeft nu gezegd dat er wel degelijk wanbeleid was. Abvakabo FNV wil met de uitspraak de schade van de werknemers verhalen op de bestuurders en de commissarissen die niet ingrepen.

Hermans opgestapt als senator

Senator Loek Hermans stapte maandag op als senator van de VVD. Dat doet hij naar aanleiding van felle kritiek die rechters hebben geuit. Volgens de rechters heeft Hermans andere commissarissen 'ten onrechte niet geïnformeerd over bestaande problemen'. Ook deelde hij volgens de rechter belangrijke interne en externe signalen over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.
Hermans laat in een verklaring weten: 'ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is mijn taken als senator uit te oefenen.'