Instellingen

Paard in Achterhoek dood na eten onrijpe eikels

Twee paarden zijn ziek geworden na het eten van onrijpe eikels in de buurt van Keijenborg (gemeente Bronckhorst). Een paard overleed aan de gevolgen van vergiftiging. De Graafschap Dierenartsen waarschuwt voor de onrijpe eikels nadat een van haar dierenartsen de paarden ziek aantrof. © Pixabay
KEIJENBORG - Twee paarden zijn ziek geworden na het eten van onrijpe eikels in de buurt van Keijenborg (gemeente Bronckhorst). Een paard overleed aan de gevolgen van vergiftiging. De Graafschap Dierenartsen waarschuwt voor de onrijpe eikels nadat een van haar dierenartsen de paarden ziek aantrof.
In een nieuwsbrief van de kliniek staat dat er een verhoogde kans is dat ezels en paarden ziek worden na het eten van eikels. Dit jaar vallen er bovendien meer dan normaal. Dierenarts Schelto Jonker: 'Het gaat vooral om groene eikels. De bruine zijn maar een beetje giftig maar die schijnen de dieren minder lekker te vinden.'
'De overleden pony vond de groene eikels wel heel erg lekker en ging er helemaal voor. Dan wordt het gevaarlijk.' Het advies van de arts is dan ook paarden zoveel mogelijk weg te houden uit gebieden waar heel veel eikels liggen. Vooral nadat het gestormd heeft, is de kans groot dat ook onrijpe eikels op de grond liggen. Groene eikenbladeren zijn eveneens giftig.

Symptomen

Na het eten van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij paarden onder meer ernstige maag-darmontstekingen voor. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor, die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!