Nieuws

Oldebroek: we staan nog altijd open voor de komst van asielzoekers

Tegenstanders van het mogelijke azc in Wezep hadden de Noorderlichtkerk beklad
Het college van Oldebroek zegt nog altijd open te staan voor de komst van asielzoekers, maar de besluitvorming een volgende keer anders aan te pakken. Op de mogelijke komst van een azc in Wezep is door inwoners heftig gereageerd.
OLDEBROEK - Het college van Oldebroek zegt nog altijd open te staan voor de komst van asielzoekers, maar de besluitvorming een volgende keer anders aan te pakken. Op de mogelijke komst van een azc in Wezep is door inwoners heftig gereageerd.
Vorige maand gaf het college aan positief te staan tegenover de komst van 600 asielzoekers naar camping de Heidehoek in Wezep. Door die 'positieve grondhouding' hadden veel inwoners het idee dat het besluit al was genomen. De twee informatiebijeenkomsten voor bewoners verliepen heftig en de burgemeester werd bedreigd.

Gevoelige kwestie in de raad

Raadsleden voelen zich gepasseerd door het college in deze gevoelige kwestie. Het college heeft gewikt, gewogen en besloten', sprak de VVD maandagavond tijdens een commissievergadering, waarin de gemeenteraad werd geïnformeerd over de besluitvorming rond een mogelijk azc op camping de Heidehoek.
Het college besloot uiteindelijk dat een aantal van 300 maximaal toelaatbaar is op de camping. Maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het vakantiepark gingen daar niet mee akkoord, omdat het financieel niet haalbaar zou zijn.
Veel politieke partijen vragen zich af waar die 300 op gebaseerd is en waarom zij niet in dat proces zijn betrokken. Volgens het college was een aantal van 300 acceptabel voor buurtbewoners en zou de beveiliging overzichtelijker zijn.

'Niet toegegeven aan schreeuwers'

De raad zou aan zet komen als er een concreet voorstel lag, maar zover is het nooit gekomen. Burgemeester Hoogendoorn benadrukt dat hij niet onder druk is gezet door zijn eigen inwoners: 'Ik heb niet toegegeven aan schreeuwers, maar heb wel mijn verstand moeten gebruiken. Als ik zie dat onze samenleving de emoties en spanning niet aankan, dan moet ik dat meenemen in mijn afweging.'
Volgens wethouder Vos ligt er nu geen aanvraag van het COA. Mogelijk komen er wel statushouders naar vakantiepark Landal. Landelijk zijn daar afspraken over gemaakt. Vooralsnog is er geen officiële aanvraag van het park in 't Loo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!