Instellingen

Buitengewoon uitzending 17 november

ARNHEM - Bijna nergens is de natuur zo dicht bij de stad als in het uiterwaardenpark Meinerswijk bij Arnhem. Galloway runderen en koniks paarden grazen onbekommerd, de steenfabriek herinnert aan vroegere tijden toen zelfs de Romeinen vanuit hun legerkamp over de Rijn uitkeken?
Het park heeft ook een belangrijke rol als klimaatpark. Op hele warme dagen blijft de warmte in de stad hangen. Grote steden kunnen 10 graden warmer blijven dan hun omgeving. Groen en water in de stad bieden verkoeling tot op kilometers afstand. 
eer informatie: Meinerswijk

Lepelaar

Met al zijn water is Meinerswijk rijk aan vogels. Zelfs de lepelaar heeft er een plek gevonden. En dat is best bijzonder want Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa, waarvan Nederland tot voor kort de meest noordelijke was. Ze broeden in moerassige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Het voedsel bestaat uit stekelbaarzen, kleine witvis, garnalen en andere kleine waterdieren, die met behulp van de unieke lepelvormige snavel op de tast worden opgevist.
eer informatie: Lepelaar

Libellen

In de rietkragen in Meinerswijk leven tientallen soorten juffers en libellen. Libellen behoren tot een primitieve groep insecten, die een onvolledige gedaanteverwisseling hebben. Dit betekent dat larven van libellen na elke vervelling steeds iets meer op volwassen libellen gaan lijken, zonder dat het 'bouwplan' drastisch verandert. Bij libellenlarven is bijvoorbeeld de vleugelaanleg al duidelijk zichtbaar. Dit is een verschil met bijvoorbeeld vlinders en kevers, die een volledige gedaanteverwisseling met popstadium hebben.
Meer informatie: Libellen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!