Nieuws

Teelt van appels en peren slecht voor het milieu; bodem vol pesticiden

TIEL - De teelt van appels en peren veroorzaakt flinke vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond boomgaarden met pesticiden. Dat stelt Greenpeace zondag na onderzoek bij negen niet-biologische boomgaarden in onder meer Gelderland.
De milieuorganisatie vond op de bodem-, water- en appelmonsters 197 sporen van 54 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.
Het oppervlaktewater bleek het meest vervuild. Van de 48 bestrijdingsmiddelen die in watermonsters werden aangetroffen, zijn er 21 zeer giftig voor in het water levende organismen.
Ruim 70 procent van de bodem- en watermonsters bevatte pesticiden die niet zijn toegestaan in de EU of in de fruitteelt.

'Appelbomen worden tot wel dertig keer bespoten'

Greenpeace zegt dat het overduidelijk is dat fruitteelt veel bijdraagt aan milieuvervuiling. Zo worden appelbomen tot wel dertig keer bespoten per seizoen, wat ook schadelijk is voor bijen en andere nuttige insecten.
De milieuorganisatie roept supermarkten die het fruit aankopen op meer oog te hebben voor de milieu- en watervervuiling en boeren te helpen over te stappen naar ecologische landbouw.
Verder moet de regering er iets aan doen, zodat de normen voor waterkwaliteit niet meer worden overschreden.
Radiopresentator Hans van den Hoorn sprak met een vertegenwoordiger van Greenpeace en van de NFO:

'Fruittelers niet schuldig aan alle vervuiling grondwater'

Michiel Gerritsen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO ontkent dat alle bestrijdingsmiddelen die in watermonsters zijn aangetroffen, afkomstig zijn uit de fruitteelt. Volgens hem is de fruitteelt hier slechts ten dele schuldig aan. Wél vindt hij dat elk middel dat in het water wordt aangetroffen er één te veel is. De NFO heeft daarom een programma lopen om telers bewuster te maken en het gebruik van pesticiden terug te dringen. Gerritsen heeft er ook 'geen enkele moeite mee' dat Greenpeace een oproep doet aan supermarkten. Dat is volgens hem 'gewoon een kwestie van marktwerking'.