Nieuws

250. Geburtstag: de grens is jarig!

DINXPERLO - De Duits-Nederlandse grens tussen Rekken en Dinxperlo bestaat deze week precies 250 jaar. Vanaf zaterdag wordt dat een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten in de grensstreek.
Precies 250 jaar geleden vond in het Kloster Mariengarden Burlo in Duitsland de 'conventie van Burlo' plaats. Tijdens deze conventie werd de grens tussen Nederland en Duitsland vastgelegd. De afgelopen eeuwen waren er verschillende conflicten in de grensstreek. Met de conventie en het daaruit voortvloeiende verdrag kwam daaraan een eind.

Scala aan festiviteiten

Een jaar geleden kwamen de oudheidverenigingen uit Kotten, Südlohn en Burlo met het idee om die mijlpaal te vieren. Samen met de aangrenzende gemeenten is er nu een programma gemaakt waarin 250 jaar grens gevierd wordt. 'Zaterdag starten de festiviteiten op de plek waar het 250 jaar geleden begon. In het Kloster Mariengarden in Burlo wordt op die dag een groots festijn georganiseerd,' zegt Henk te Kulve. Hij zit in de werkgroep die allerlei activiteiten bedenkt. 'Daarnaast wordt er onder andere een reizende tentoonstelling ingericht en zullen verschillende verenigingen en organisaties in de grensstreek een jaar lang in het teken staan van het feest'.

Grensstenen

De grens werd direct na de ondertekening van het convent, zichtbaar in het landschap. Er werden 186 grenspalen van Bentheimer zandsteen geplaatst. 'Die stenen van 250 jaar oud zijn nog steeds in het landschap terug te vinden. Al zijn er ook heel veel gestolen', zegt Jan Goorhuis van Het Museum in Winterswijk. De palen hebben allemaal een nummer gekregen.

Grenzen verbinden

Naast alle festiviteiten heeft de organisatie ook een jubileumboekje gemaakt. Daarin staan tientallen foto's en worden verschillende onderwerpen die leven in de grensstreek belicht. Het thema van het komende jaar is grenzen verbinden. Vraag is of die verbondenheid er is tussen Duitsland en Nederland. 'Je zou denken dat we naast elkaar leven en alles heel erg makkelijk gaat. Maar juist door dit project komen we er achter dat er echt nog heel veel verschillen zijn op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving', zegt Jan Goorhuis. 'We hebben nog heel erg lang nodig om echt met elkaar te kunnen leven'.