Lochem

Synagoge Lochem: 'We hebben het 150-jarig bestaan niet gevierd, maar herdacht.'

LOCHEM - De bouw, uitbreiding, verloedering en de restauratie… de synagoge in Lochem bestaat dit jaar 150 jaar en heeft in al die jaren heel wat doorstaan.
De synagoge is in 1865 gebouwd. In 1910 werd het joodse gebedshuis nog uitgebreid. Er waren zeker zo'n 150 Joden in Lochem die wekelijks in de sjoel kwamen. Maar de Tweede Wereldoorlog veranderde alles. 'Na de oorlog waren er nog maar achttien Joden over', vertelt voorzitter Albert Geesink van de Stichting Synagoge. 'In Lochem was je arm of rijk. Er waren veel NSB-ers, dat had grote gevolgen voor de Joden hier.'

Bijna gesloopt

Na de oorlog waren er zelfs niet meer genoeg mannen om een dienst te houden in de sjoel: 'Er waren er nog geen tien over...' Het pand was leeggeroofd en verloederde. Uiteindelijk kwam het in handen van de gemeente Lochem. Die wilde er op een gegeven moment zelfs de sloophamer inzetten, maar uiteindelijk is de synagoge begin jaren 90 toch gerestaureerd.

Synagoge als culturele- en herdenkingsplek

Vandaag de dag worden er culturele evenementen gehouden, zoals poëzieavonden en optredens. Maar wat er ooit in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd mag nooit vergeten worden, vindt het bestuur van de Stichting Synagoge. Het gebouw is daarom een herdenkingsplek voor de omgebrachte Joodse burgers. Binnen en buiten zijn de namen te vinden van de slachtoffers. 'Die namen worden elk jaar tijdens dodenherdenking voorgelezen.' Het 150-jarig bestaan is dan ook niet echt gevierd, maar herdacht.