Arnhem

Na 50 jaar schrijven doet Arnhemmer Koos van Zomeren het nog steeds op een typemachine

ARNHEM - Van schrijver Koos van Zomeren verscheen ruim 50 jaar geleden zijn eerste bundel. De markante Arnhemmer weet nog altijd niet van ophouden en pakt het daarbij op zijn geheel eigen manier aan.
Een blik in de werkkamer onthult meteen dat hier een schrijver van de oude stempel zit. Op het bureau van de 69-jarige Van Zomeren staat een stevige witte typemachine. Elektrisch, dat dan weer wel. 'Ik ben begonnen als journalist met vulpen en papier. Toen heb ik als journalist leren schrijven met een schrijfmachine en daar is het bij gebleven. Ik gebruik geen moderne apparatuur. Ik gebruik geen media die voor mij om onduidelijke redenen sociaal worden genoemd.' 

Hond Stanley inspiratie voor boek

Aan de muur achter zijn bureau hangt een grote foto van zijn hond Stanley. Die afgelopen zomer op onfortuinlijke wijze overleed in Zwitserland tijdens een wandelvakantie. Stanley was de opvolger van Rekel. Over dit hondje schreef Van Zomeren het boek Het Complete Rekelboek. Één van zijn succesvolste boeken. 'Ik weet niet of ik ook over Stanley ga schrijven, het is nog vers en het voelt nog niet goed om over zijn dood te schrijven.'

Groot oeuvre groot, bekendheid niet

Wandelen, zijn honden, de natuur, het zijn onderwerpen waarover Van Zomeren veel schreef en ook bekendheid geniet. Met thrillers, romans en duizend columns voor de NRC is zijn oeuvre groot. Zijn bekendheid als schrijver daarentegen niet. Theo Beneder van de Arnhemse boekhandel Hijman Ongerijmd: 'Ik denk dat zijn fanclub voornamelijk in de natuur- en landschapshoek liggen. Ook zijn historische romans zijn in trek geweest. Maar hij is vooral de schrijver van landschap en natuur. Een echte doorbraak bleef daardoor uit bij het grote publiek.'
Op woensdagavond 21 oktober viert Koos van Zomeren zijn 50-jarig schrijversjubileum. In de Arnhemse boekhandel Hijman Ongerijmd wordt dan tevens zijn nieuwe boek ‘Alles is begonnen’ gepresenteerd.
Dit gaat gebeuren tijdens twee bijeenkomsten. Om 19.30 uur is er eerst een onthulling van een ‘Heldenrol’ in bibliotheek Rozet, vervolgens wordt het programma bij de boekhandel voortgezet. Daar zal Koos van Zomeren zijn jubileum vieren met zijn lezers en zijn nieuwste boek presenteren.
Koos van Zomeren is Arnhems meest bekende en productieve schrijver. Van Zomeren werd in 2002 voor zijn gehele werk onderscheiden met de Prijs voor Natuurbehoud, een oeuvreprijs van het Prins Bernhardfonds. Twee jaar later ontving hij de driejaarlijkse Sjoerd Leiker Prijs voor zijn oeuvre.

'Taboe om te praten over wat je gaat doen'

En terwijl de typemachine de werkkamer vult met het ratelende getik mijmert Van Zomeren over zijn plannen. "Het is een soort taboe onder schrijvers om te praten over wat je nog gaat doen. Na de festiviteiten van mijn jubileum en presentatie nieuwe boek ga ik eens kijken wat ik ga doen. Wie weet toch nog een boek over Stanleÿ."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!