Nieuws

Buurt: 'Ik wil niet in Aviko wonen, maar in Steenderen'

Omwonenden van aardappelverwerker Aviko in Steenderen zijn tegen de bouw van een 35 meter hoge vriestoren bij het bedrijf. Donderdag 22 en vrijdag 23 oktober spreken ze in tijdens hoorzittingen over de kwestie.
STEENDEREN - Omwonenden van aardappelverwerker Aviko in Steenderen zijn tegen de bouw van een 35 meter hoge vriestoren bij het bedrijf. Donderdag 22 en vrijdag 23 oktober spreken ze in tijdens hoorzittingen over de kwestie.
De gemeenteraad van Bronckhorst heeft in juli onder voorbehoud medewerking verleend aan de realisatie van de toren, ook al wijken de plannen af van het bestemmingsplan. Omwonenden vinden dat de gemeente overhaast heeft gehandeld en is teleurgesteld dat er niet is geluisterd naar de buurt.

Uitbreiding oké, hoge toren nee

Omwonenden zijn niet tegen uitbreiding van Aviko, maar wel tegen de bouw van zo'n hoge toren. Bovendien is het pand 85 meter breed en inclusief aanbouw 95 meter. De lengte is 128 meter, waarvan 88 een hoogte heeft van 35 meter. 'Bizar groot', noemt buurtbewoner Koertien Minjon het nog te bouwen vrieshuis. 'Ik wil niet in Aviko wonen, maar in Steenderen.'
Minjon vindt dat de gemeente en Aviko de toren mooier voorspiegelen dan hij daadwerkelijk is: 'De gemeente maakt het gebouw wit en tegen een bewolkte lucht zou hij dan bijna niet opvallen. Bovendien worden er bomen omheen geplant. Maar die bomen zijn natuurlijk niet meteen 35 meter hoog! Daarnaast is de lucht natuurlijk lang niet altijd bewolkt.'

Buurt heeft alternatieven

Volgens de buurt zijn er alternatieven. Er zouden bijvoorbeeld 3 lage vrieshuizen gebouwd kunnen worden of je zou de diepte in kunnen gaan, in plaats van de hoogte.  
De buurt heeft zelf een impressie laten maken hoe de vriestoren er vermoedelijk uit komt te zien. Die afbeeldingen zijn naar alle raadsleden gestuurd met de oproep om niet in te stemmen met de hoogte van de toren.