NA

Groesbeek krijgt Nederlands Wijnbouwcentrum

GROESBEEK - Er komt een Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek bij wijnhoeve de Colonjes. Volgend jaar begint de bouw.
Eigenaar Freek Verhoeven heeft de benodigde twee miljoen euro bijna bij elkaar. Met het expertisecentrum wil hij de Nederlandse wijnbouw op een hoger niveau brengen. Het wordt bovendien een plaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan werken.
Radiopresentator Hans van den Hoorn sprak met Freek Verhoeven:

Naar Duitsland voor kennis

Volgens Verhoeven is er grote behoefte aan een kenniscentrum om de Nederlandse wijnbouw te verbeteren. Voor kennis moet nu uitgeweken worden naar het Duitse Neustadt om nieuwe wijnen te analyseren. Alleen met die gegevens kan een topwijn worden gemaakt.

Topwijnen in Nederland

'In Nederland komen steeds meer wijnproducenten en de kwaliteit is internationaal gezien erg goed. We kunnen ons vergelijken met Franse topwijnen als de Saint-Emilion. Maar het stadium van hobby-boeren is voorbij, we hebben nu te maken met een professionele bedrijfstak en daar hoort zo'n Nederlands Wijnbouwcentrum bij.'

Zonnepanelen

Verhoeven is bijna rond met een investeerder die de benodigde twee miljoen euro op tafel wil leggen. Daar staat wel tegenover dat er duurzaamheidsdoelen worden gehaald. Zo komen er in de wijngaard zonnepanelen die op de wijnstokken worden gemonteerd.