Nieuws

'Politie haalde alles uit de kast om studentengluurder Nijmegen te pakken'

De politie heeft kosten noch moeite gespaard om de Nijmeegse 'studentengluurder' te pakken te krijgen. © Wiki Commons
NIJMEGEN - De politie heeft kosten noch moeite gespaard om de Nijmeegse 'studentengluurder' te pakken te krijgen.
Dat zegt de advocaat van de 39 jarige verdachte, Geertjan van Oosten: 'Ze hebben een hoop creativiteit uit de kast gehaald en er veel moeite voor gedaan ja.'

Undercover agent bouwt vriendschap op

De raadsman doelt daarbij onder meer op een undercover agent die een kras op de auto van de verdachte heeft gemaakt en een briefje onder de ruitenwisser heeft gedaan met de tekst dat hij de schade wilde vergoeden. Daarna ontstond er een vriendschap waarin de agent informatie probeerde te ontfutselen. Daarnaast moesten de slachtoffers luisteren naar vijftien opgenomen stemmen waaronder die van de verdachte, in de hoop dat zij zijn stem herkenden. Volgens zijn advocaat zonder succes.

Gluurder liet vrouwen zichzelf bevredigen

Dat de term 'gluurder' geen recht doet aan de feiten waarvoor de verdachte terecht staat, blijkt uit de ten laste legging door het Openbaar Ministerie. Daarin worden zeven gevallen beschreven waarin de 39-jarige man vrouwen dwong om zich (gedeeltelijk) uit te kleden en soms ook om zichzelf te bevredigen. Soms dreigde hij daarbij om zijn slachtoffers bij weigering iets aan te doen waarbij hij een pistool of een ander hard voorwerp in hun rug drukte. Een aantal slachtoffers heeft hij -soms met succes- gedwongen om geld voor hem te pinnen.

Slachtoffers konden 'geld verdienen'

In enkele gevallen deed de 39-jarige verdachte Kas van R. zich voor als onderzoeker en vertelde hij zijn slachtoffers dat zij geld konden verdienen bij deelname aan onderzoek door bijvoorbeeld producten te testen. In één geval was het slachtoffer op het moment van het misdrijf nog geen achttien jaar en volgens de Officier van Justitie had hij dit ook moeten weten. Volgens laatstgenoemde maakte Kas van R. misbruik van zijn overwicht als volwassene op zijn minderjarige slachtoffer, onder meer door de suggestie dat hij haar zou helpen bij haar (psychische) problemen.

'Mijn cliënt is niet dé gluurder van nijmegen'

Volgens advocaat Geertjan van Oosten wordt zijn cliënt ten onrechte 'dé gluurder van Nijmegen' genoemd. Geertjan van Oosten: 'Er zijn meerdere meldingen van aanranding in Nijmegen gedaan op momenten dat mijn cliënt een enkelband met GPS droeg. Daaruit blijkt dat hij op dat moment niet op de bewuste plaats geweest kan zijn.' De 39 jarige verdachte Kas van R. ontkent alle beschuldigingen tegen hem en hij weigert ook alle medewerking aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens zijn advocaat is het bewijs tegen hem flinterdun.

Op heterdaad betrapt

Dat de verdachte tòch vastzit in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces, komt omdat hij in juli de fout in ging. Hij werd toen op heterdaad betrapt terwijl hij een studente begluurde. Vanaf volgende maand begint de behandeling van zijn proces.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!