Nieuws

'Pgb-houders niet langer laten opdraaien voor fraude door zorgverleners'

Kayleigh van Doornik uit Tiel heeft een geschil over kosten met zorginstelling Job Lanceer
D66, VVD en SP dienen dinsdag in de Kamer in een motie in om ervoor te zorgen dat pgb-houders niet langer verantwoordelijk zijn voor fraude door zorgverleners.
ARNHEM - D66, VVD en SP dienen dinsdag in de Kamer in een motie in om ervoor te zorgen dat pgb-houders niet langer verantwoordelijk zijn voor fraude door zorgverleners.
Op dit moment zijn cliënten met een persoonsgebonden budget zelf verantwoordelijk voor hun budget. Als een zorgverlener niet de juiste zorg biedt of minder zorg heeft geboden dan is gedeclareerd, verhaalt het zorgkantoor deze kosten op de budgethouder.

'Ontoelaatbare situatie'

Een ontoelaatbare situatie volgens de drie partijen. ‘Als een zorginstelling fraudeert, vinden wij dat dit geld bij de frauderende zorgverlener teruggehaald moet worden. Op dit moment is dat onmogelijk. En dat is ontoelaatbaar wat ons betreft’, aldus Tweede Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD.
Zo heeft zorgkantoor VGZ onlangs de 21-jarige Kayleigh van Doornik uit Tiel aansprakelijk gesteld voor een bedrag van 18.000 euro. Dit geld is betaald aan zorgverlener Job Lanceer uit Tiel. Maar het zorgkantoor besliste later dat van Doornik dit geld onterecht heeft uitgegeven.
Job Lanceer zou volgens het zorgkantoor niet de juiste zorg en veel minder zorg hebben geleverd dan waarvoor is betaald. Van Doornik probeert het geld nu via een rechtszaak te verhalen op de zorgverlener. Job Lanceer heeft overigens altijd ontkend dat de zorg niet geleverd is.

Aanpassen wet- en regelgeving

‘Het is wat ons betreft ongewenst dat cliënten een rechtszaak moeten aanspannen tegen zorgverleners. Wij willen met de motie ervoor zorgen dat de mogelijkheden onderzocht worden om de wet- en regelgeving zodanig te veranderen dat zorgverleners of tussenpersonen direct aansprakelijk gesteld kunnen worden’, aldus Potters.
Met de motie willen de partijen ook voor elkaar krijgen dat zorgkantoren, gemeenten en zorgverzekeraars de bedragen niet verhalen op de benadeelde budgethouders zolang er geen passende regelgeving is.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl