Nieuws

Vondst Meteren: hieraan hingen de Romeinen 1800 jaar geleden hun kookketels

METEREN - Een bijzondere vondst in Meteren. Tijdens een archeologisch onderzoek voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever, stuitten de onderzoekers op een Romeinse haardketting.
Het voorwerp is ruim 1800 jaar oud en werd destijds gebruikt om ketels op te hangen in een houtvuur-schoorsteen. 'Denk hierbij aan zo'n grote ketel uit Asterix en Obelix', zegt archeoloog Sander Diependaal.
Er zijn verschillende Romeinse voorwerpen gevonden, maar de haardketting is het bijzonderst. 'Er zijn er maar een handvol van gevonden in Nederland. Daarnaast is er maar één die in dezelfde goede staat is als deze, en die ligt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden,' zegt Sander Diependaal van Econsultancy Doetichem, het bedrijf dat het onderzoek deed.

Geheimgehouden

De vondst werd al een maand geleden gedaan, maar er is een reden dat dit tot nu toe geheim is gehouden. 'We wilden voorkomen dat mensen zelf op zoek gingen naar andere oude spullen', aldus Diependaal. Nu het onderzoek is afgelopen en de grond weer dichtgemaakt is, kon het nieuws bekend gemaakt worden.
Ondertussen is het bijzondere voorwerp verplaatst naar Limburg. Daar richt het bedrijf Restaura zich op het restaureren van de haardketting. En dat is niet zo 1-2-3 gedaan.
'Het kost ruim een jaar om de ketting op te knappen. Het voorwerp moet namelijk geheel ontzout worden.' Maar daarna komt het voorwerp weer terug naar de provincie. 'En dan hopen we dat er een museum is die er interesse in heeft.'