Nieuws

Bejaardenhuis Voorst wordt huis van het dorp - 'Eigenlijk vinden we het verzorgingshuis opnieuw uit'

VOORST GEM VOORST - Het enige verzorgingshuis in Voorst, de Benring, krijgt een tweede leven. Het verzorgingshuis wordt verbouwd tot een woongebouw waar alle ouderen uit het dorp terecht kunnen, of ze nu veel of weinig zorg nodig hebben.
In onze provincie moeten steeds meer verzorgingshuizen de deuren sluiten. Ouderen moeten immers langer thuis wonen en als het echt niet meer gaat worden ze opgenomen in een verpleeghuis, vaak buiten het dorp.
Ook de Benring in Voorst stond op de nominatie om gesloopt te worden. Er waren nieuwbouwplannen, maar door de crisis en bezuinigingen in de zorg gingen die plannen de ijskast in. Woningcorporatie Habion, eigenaar van de Benring, opperde om het verzorgingshuis op te knappen en 'opnieuw uit te vinden'.

Tweede leven

Woordvoerder Joost Maas van Habion: 'We zagen kansen om het verzorgingshuis op te knappen en een tweede leven te geven. Maar daar hadden we wel de hulp van de inwoners van Voorst voor nodig.' Volgens Maas zijn er legio mogelijkheden om verzorgingshuizen voor een dorp in stand te houden. 'Je moet zo'n huis alleen wel anders invullen, er functies aan toevoegen. En dat is wat we nu ook doen. Eigenlijk vinden we het verzorgingshuis opnieuw uit.' 
Tijdens een grote inspiratiedag dit voorjaar kwamen dorpelingen met het voorstel om een woonzorgcoöperatie op te richten waar mensen lid van kunnen worden. Ouderen die niet meer thuis willen of kunnen wonen, kunnen via de woonzorgcoöperatie een appartement huren in de Benring. Gevolg is dat de huidige bewoners er kunnen blijven wonen. Zij blijven de zorg houden van Trimenzo. Maar ook mensen die geen indicatie hebben of dichtbij hun demente partner willen wonen zijn welkom in de Benring.

'Er moet reuring komen'

Eén van de initiatiefnemers van de coöperatie is de plaatselijke bakker Paul Bril: 'Je moet er toch niet aan denken dat Voorst geen bejaardenhuis meer heeft. Het zou verschrikkelijk zijn dat mensen die hier hun hele leven al wonen voor hun laatste jaren naar Twello of Apeldoorn moeten verhuizen.'
De woonzorgcoöperatie is ambitieus. Appartementen worden gemoderniseerd en de eetzaal wordt verbouwd tot restaurant. Vanuit de keuken komt alleen nog vers eten, er wordt een moestuin aangelegd waarin bewoners zelf kunnen tuinieren en er komt een terras. Bril: 'We willen dat de Benring een huis van het dorp wordt, dat ook mensen van buiten hier lekker komen eten. Er moet reuring komen.'

Oud én jong

Het zullen vooral de jongeren van Voorst zijn die zorgen voor leven in de brouwerij. De aanleunwoningen van het verzorgingshuis die al 15 jaar leegstonden, zijn zijn door jongeren zelf verbouwd tot appartementen. Zij mogen een huis huren tegen een lage prijs. Als tegenprestatie wordt dan wel verwacht dat ze vier uur per maand vrijwilligerswerk doen bij de ouderen.
Volgend jaar juni moet de verbouwing van de Benring af zijn.