Arnhem

Jihadverdachten Arnhem blijven in ieder geval tot maandag vastzitten

De twee Arnhemse jihadverdachten blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris wees hun inbewaringstelling af, maar het OM ging daartegen in beroep. Daarom is de inverzekeringstelling verlengd. De twee mannen werden dinsdag op Schiphol aangehouden omdat ze zich zouden willen aansluiten bij terreurgroep IS.
ARNHEM - De twee Arnhemse jihadverdachten blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris wees hun inbewaringstelling af, maar het OM ging daartegen in beroep. Daarom is de inverzekeringstelling verlengd. De twee mannen werden dinsdag op Schiphol aangehouden omdat ze zich zouden willen aansluiten bij terreurgroep IS.
De officier van justitie wil maandag uitspraak laten doen in het hoger beroep. Hiervoor moet de raadkamer maandag bij elkaar geroepen worden. De inverzekeringstelling kan maximaal drie dagen verlengd worden, anders moeten de verdachten maandag vrij gelaten worden.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Normaal gesproken dienen raadkamerzaken op woensdag of vrijdag. Advocaat Serge Weening is verbaasd en boos over de gang van zaken. 'Nog nooit in mijn carrière als advocaat heb ik meegemaakt dat een officier een raadkamer plant op een ander tijdstip dan de reguliere dagen.'
Het tweetal was al eerder opgepakt in Turkije en mogelijk op weg naar Irak of Syrië. Zij worden ervan verdacht een poging te hebben ondernomen om zich bij de terroristische organisatie IS aan te sluiten. Ze hebben beiden een beroep gedaan op hun zwijgrecht, laat hun advocaat Serge Weening weten.

Huiszoekingen

De mannen werden in Arnhem vermist en het Openbaar Ministerie was een onderzoek begonnen. Daarop werden zij aangehouden door de Turkse autoriteiten. Dinsdagmiddag zijn de Arnhemmers naar Nederland gebracht. Direct bij aankomst op Schiphol zijn de twee aangehouden. In het kader van het onderzoek zijn dinsdagmiddag ook huiszoekingen gedaan op twee adressen in Arnhem.

Radicalisering

De Arnhemse burgemeester Herman Kaiser zei eerder dat de twee behoren tot de groep mensen die in de gaten wordt gehouden vanwege radicalisering. Er waren volgens hem geen aanwijzingen dat ze zouden vertrekken.