Nieuws

Eerste vluchtelingen welkom geheten op Heumensoord

MALDEN - In Nijmegen zijn vanmiddag de eerste asielzoekers van een groep van 300 mensen aangekomen op Heumensoord. De groep bestaat voornamelijk uit Syriërs. Een kleine honderd mensen stond hen op te wachten met borden en spandoeken. Er werd ook gezongen en gezwaaid door het welkomstcomité.
Morgen komen er nog eens 500 mensen aan. Ondertussen wordt volop gebouwd op het terrein; in de eetzaal moeten de laatste stoelen nog worden uitgepakt. De vluchtelingen komen straks terecht in tenten waar 96 personen in passen. Daarin zijn compartimenten gebouwd voor acht personen. Er zijn ruim dertig medewerkers van het COA aanwezig ter ondersteuning.
Degenen die straks op het terrein verblijven, krijgen allemaal een polsbandje om. Ze mogen Heumensoord af en kunnen zodoende weer naarbinnen. Mensen die er niet verblijven, mogen Heumensoord niet op.

Eten en beveiliging

's Nachts zullen er vijf beveiligers en acht brandwachten aanwezig zijn. Overigens worden de maaltijden die de mensen krijgen klaargemaakt in de Flevopolder. In Duiven wordt het voedsel in porties verdeeld en op de Radboud Universiteit wordt het vervolgens opgewarmd.
De gemeente Nijmegen liet vrijdagmiddag via Twitter weten:
Heumensoord is de grootste opvanglocatie en tevens het grootste tentenkamp in Nederland. Nadat de eerste vluchtelingen zijn gearriveerd wordt er in Nijmegen doorgebouwd om het tentenkamp klaar te krijgen voor de tweede en derde fase waarin het aantal vluchtelingen op zal lopen tot 3000.
Vitens is bang dat de komst van de vluchtelingen ten koste van de kwaliteit van het drinkwater gaat.
Op verzoek van het COA bouwde de Radboud Universiteit afgelopen week een keuken van 75 vierkante meter, genoeg voor 1000 warme maaltijden.
Eerder deze week nam Omroep Gelderland een kijkje bij de opbouw van het kamp en de inzameling van kleding
De opbouw van het kamp werd door Andre Weijers met een drone in beeld gebracht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!