Nieuws

Geluksmomentje: in Zoelen is de grootste modderkruiper ter wereld ontdekt

In Zoelen (gemeente Buren) is de grootste modderkruiper ter wereld ontdekt. Dat maakte Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) woensdag bekend. De grote modderkruiper werd gevonden in een sloot tijdens een vissencursus. © Martijn Schiphouwer/ RAVON
ZOELEN - In Zoelen (gemeente Buren) is de grootste modderkruiper ter wereld ontdekt. Dat maakte Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) woensdag bekend. De grote modderkruiper werd gevonden in een sloot tijdens een vissencursus.
Met 30,7 centimeter is de vis meer dan een centimeter langer dan het tot nu toe grootste exemplaar dat in 2013 werd gevonden in Zevenaar. 'Het is een moeilijk vangbare vis. Dus als je hem hebt is dat wel een geluksmomentje, vooral als hij zo groot is', vertelt Martijn Schiphouwer van RAVON.

Literatuur kan worden aangepast

Ondanks dat de vis zich moeilijk laat vangen, is hij volgens Schiphouwer goed vertegenwoordigd in de Nederlandse wateren. 'Vooral in Gelderland komt de vis veel voor. Hij verblijft alleen in moerasachtige gebieden waardoor het beestje voor veel mensen vrij onbekend is.'
RAVON doet veel onderzoek naar de vis. In de literatuur wordt een maximale lengte van 30 centimeter gegeven voor de vis. 'Met deze waarneming kan dat in ieder geval worden aangepast', sluit Schiphouwer af.
De modderkruiper kwam in 2012 langs in het Omroep Gelderland-programma 'Buitengewoon'