Instellingen

Archeologen vinden puzzelstukje uit de geschiedenis van Nijmegen

De opgraving in Nijmegen
Nijmegen doet zijn naam als oudste stad van Nederland eer aan. Bij opgravingen nabij de Valkhofheuvel zijn archeologen gestuit op resten van een groot stenen huis uit de vroeg 14e eeuw.
NIJMEGEN - Nijmegen doet zijn naam als oudste stad van Nederland eer aan. Bij opgravingen nabij de Valkhofheuvel zijn archeologen gestuit op resten van een groot stenen huis uit de vroeg 14e eeuw.
Het zijn weliswaar niet de oudste sporen van het verleden, maar volgens de archeologen gaat het wel om een historisch puzzelstukje in de geschiedenis van Nijmegen.

Kapel en godenpijler

Sinds dinsdag 15 september graven archeologen in het centrum van Nijmegen vanwege de bouw van De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie dat eind 2016 zijn deuren opent.
Er wordt gegraven bij de Valkhofheuvel, een Rijksmonument met restanten uit de middeleeuwen zoals de Sint Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne. Vlakbij die plek zijn zelfs Romeinse overblijfselen gevonden zoals een Nijmeegse godenpijler (monument ter ere van keizer Tiberius), reden waarom waarom de Waalstad zich de oudste stad Nederland noemt.

Familie Van Heze

De laatste opgraving achter de Stratenmakerstoren heeft al veel sporen opgeleverd. Nu liggen vloeren, haardschouwen en muren vrij van een stenen huis dat in de vroege 14e eeuw is gebouwd en in de eeuwen daarna is verbouwd.
Het moet een vrij groot huis met meerdere verdiepingen zijn geweest en was waarschijnlijk in bezit van de familie Van Heze die rondom dit gebied percelen en een huis bezat.
Er is ook een fundering opgegraven van Romeins bouwmateriaal, dat in later eeuwen is hergebruikt. Mogelijk gaat het hier om de fundering van een stenen huis of om de voorpoort van de 13e eeuwse Veerpoort.
Een soortgelijke ontdekking is in 1990 gedaan bij opgravingen aan de Hezelpoort waar de oudste fase van het stenen poortgebouw (ca. 1230) van de Hezelpoort met archeologisch onderzoek werd aangetoond.

Sporen toegedekt

De archeologische sporen liggen grotendeels in het Rijksmonument en worden verder niet bedreigd door de nieuwbouw. Daarom is besloten om ze te behouden en ze af te dekken met schoon zand, te beginnen maandag.

Frederik Barbarossa

Ook op de Valkhofheuvel zijn bijzondere ontdekkingen gedaan. Het gaat om tufstenen muren die hoogstwaarschijnlijk horen bij de 12e eeuwse Valkhofburcht.
Keizer Frederik Barbarossa liet die burcht halverwege de 12e eeuw herstellen omdat de door Karel de Grote gebouwde burcht toen in verwaarloosde toestand verkeerde. De burcht zoals Frederik Barbarossa hem liet 'verbouwen' is de burcht zoals we die sindsdien kennen van afbeeldingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!