Instellingen

Opgepakte jihadgangers naar politiebureaus Ede en Arnhem

De twee Arnhemse mannen die gisteren op Schiphol op verzoek van de officier van justitie Oost Nederland zijn aangehouden zitten nu vast op het politiebureau in Ede en Arnhem.

EDE - De twee Arnhemse mannen die gisteren op Schiphol op verzoek van de officier van justitie Oost Nederland zijn aangehouden zitten nu vast op het politiebureau in Ede en Arnhem.

Dat zegt hun advocaat Serge Weening. Waarom de mannen op verschillende bureaus worden vastgehouden, weet hij niet. Het kan volgens hem ermee  te maken hebben dat contact tussen beide verdachten vermeden wordt.

Vrijdag worden de mannen voorgeleid voor de rechtercommissaris in Arnhem. Waar ze precies van verdacht worden, weet Weening nog niet. Hij heeft nog geen tenlastelegging gezien.

Geradicaliseerd?

De twee behoren tot een groep van 26 Arnhemmers die in de gaten worden gehouden in verband met radicalisering. Nadat ze vorige week verdwenen uit Arnhem, ging er een opsporingsverzoek uit.

Ze werden daarop afgelopen vrijdag in Turkije aangehouden en dinsdag op het vliegtuig naar Nederland gezet. Daar werd het tweetal door de marechaussee opgepakt.

Syriëgangers

Weening is advocaat van meerdere Arnhemmers die ervan verdacht worden naar Syrië te hebben willen afreizen om deel te nemen aan de jihad.

Deze maand begint het hoger beroep tegen twee van hen: Hakim B. en Abdelkarim El A. Zij werden begin dit jaar vrijgesproken door de rechtbank. Het Openbaar Ministerie gaat daartegen in beroep.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!