Nieuws

Oostpool, Introdans en Kwatta zeker van provinciale subsidie

Kwatta
Toneelgroep Oostpool, dansgezelschap Introdans en jeugdtheater Kwatta houden subsidie van de provincie Gelderland. Dat heeft de provincie bekend gemaakt. De drie instellingen krijgen van de provincie gezamenlijk 1 miljoen euro per jaar.
ARNHEM - Toneelgroep Oostpool, dansgezelschap Introdans en jeugdtheater Kwatta houden subsidie van de provincie Gelderland. Dat heeft de provincie bekend gemaakt. De drie instellingen krijgen van de provincie gezamenlijk 1 miljoen euro per jaar.
De drie Gelderse culturele instellingen maken onderdeel uit van de culturele basisinfrastructuur (BIS) van het Rijk. Het Rijk had eerder besloten dat Kwatta geen onderdeel meer uit zou maken van het BIS, maar dat is na protest van het jeugdtheater begin dit jaar teruggedraaid.

Magere jaren voor Kwatta voorbij

In de periode 2013-2016 had Kwatta te maken met een afbouw van subsidie, omdat het geen onderdeel meer was van BIS. Nu Kwatta terug is in het BIS wil de provincie Gelderland het jeugdtheater ook weer steunen met meer subsidie voor de periode 2017-2010. In 2016 moest Kwatta het doen met de helft van de subsidie die zij in 2013 nog kregen.

Het Gelders Orkest wordt orkestbedrijf

Het Gelders Orkest maakt ook onderdeel uit van de culturele basisinfrastructuur van het Rijk, maar het orkest is aan het veranderen tot een orkestbedrijf dat minder afhankelijk is van subsidies. De provincie wil het orkest een investeringsimpuls van 5 miljoen euro geven voor de periode van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2020. Deze investeringsimpuls is bedoeld om het orkest te helpen om te veranderen naar een ondernemend orkestbedrijf.
De provincie werkt nog aan een nieuw Gelders cultuurbeleid voor de hele culturele sector.