Nieuws

Synagoge Aalten herdenkt vernietigingskamp Sobibor

De Aaltense Synagoge
De Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge herdenkt dinsdagavond het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarbij ook de slachtoffers van het concentratiekamp Sobibor in Polen.
AALTEN - De Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge herdenkt dinsdagavond het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarbij ook de slachtoffers van het concentratiekamp Sobibor in Polen.
Tijdens de jaarlijkse donateursavond zal de organisatie met sprekers en beeldmateriaal een beeld proberen te schetsen van de geschiedenis van Sobibor, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.
Sobibor was geen werkkamp, maar een kamp dat uitsluitend bestemd was voor het doden van mensen. In het kamp zijn ook 34.000 Nederlandse joden vermoord. Een derde van het totale aantal daar.
Het kamp bestond nog geen 1,5 jaar en is daarna helemaal verdwenen. Om erachter te komen wat er zich precies heeft afgespeeld in Sobibor is men tot op de dag van vandaag bezig met archeologisch onderzoek.
Daarover zal Doede Sijtsma, als ambtenaar buitenlandse betrekkingen van de provincie Gelderland, dinsdagavond komen spreken. Hij is al geruime tijd betrokken bij de opgravingen op het terrein van het voormalige kamp.
Ook Maarten Eddes, voorzitter van de stichting Sobibor zal het publiek te woord staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!