Nieuws

'Zeer gevaarlijk!': te hard varend jacht op Waal bij Tiel beschadigt vrachtschip

Een speedcruiser veroorzaakte op de Waal bij Tiel vanmorgen flinke golfslag omdat deze te hard voer. Daardoor raakte de koppeling van een binnenvaartvrachtschip beschadigd en ontstond een gevaarlijke situatie, aldus de schipper tegenover de politie en Rijkswaterstaat. De schipper van de speedcruiser, een snel jacht, is aangehouden voor verhoor.
TIEL - Een speedcruiser veroorzaakte op de Waal bij Tiel vanmorgen flinke golfslag omdat deze te hard voer. Daardoor raakte de koppeling van een binnenvaartvrachtschip beschadigd en ontstond een gevaarlijke situatie, aldus de schipper tegenover de politie en Rijkswaterstaat. De schipper van de speedcruiser, een snel jacht, is aangehouden voor verhoor.
Het vrachtschip is in totaal 179 meter lang en met ijzeren kabels gekoppeld aan een extra laadbak aan de voorkant. De hoge golven zorgden ervoor dat de connectie tussen de twee voertuigen deels losraakte en beschadigde, waardoor het voorste deel onbestuurbaar werd. Daarbij sloeg een schippersknecht bijna overboord, zegt wijkagent Frits Burgers van de regio Tiel-Oost. Hij ging met Rijkswaterstaat ter plaatse om de schade te inspecteren.

Jacht naar de kant gehaald

'Het jacht voer met grote snelheid vanaf de Waal het Amsterdam Rijnkanaal binnen, richting de Bernhardsluis in Tiel. Het binnenvaartschip Unitas uit Gorinchem voer juist de Waal op', aldus Burgers. Hinderlijke golfslag veroorzaken is volgens hem verboden, omdat daardoor schade of een andere verkeersonveilige situatie kan ontstaan. Na het incident probeerden Rijkswaterstaat en de schipper contact te krijgen met de schipper van het jacht, maar tevergeefs. Na enige tijd lukte het Rijkswaterstaat alsnog en werd de bestuurder gesommeerd aan te leggen bij de kade van Rijkswaterstaat.

Verhoor en proces-verbaal

De landelijke politie-eenheid te water neemt het onderzoek over, de schipper is voor verhoor meegenomen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het vrachtschip vaart inmiddels weer, zij het wat langzamer. Voor de overige scheepvaart levert dit geen vertraging op, aldus de wijkagent.