Nieuws

Bijenhouden is weer hip! Imkersvereniging Eerbeek breidt uit

Het gaat zo goed met de aanwas van nieuwe bijenhouders dat imkersvereniging Eerbeek gaat uitbreiden. Het huidige onderkomen wordt te klein. Ook de jaarlijkse cursus zit telkens vol, aldus leermeester Harry Leeflang. Bijen houden is in.
EERBEEK - Het gaat zo goed met de aanwas van nieuwe bijenhouders dat imkersvereniging Eerbeek gaat uitbreiden. Het huidige onderkomen wordt te klein. Ook de jaarlijkse cursus zit telkens vol, aldus leermeester Harry Leeflang. Bijen houden is in.
Na jarenlange ellende over de slechte bijenstand en het nieuws dat het slecht gaat met de bij, is er hoop voor de beestjes. Waren het vroeger vooral boeren die bijen hielden, nu is er een nieuw imkersoort in opkomst, de imker die bijen houdt uit liefde voor de natuur.
Imkersvereniging Eerbeek houdt zaterdag ook voor de 107e (!) keer haar traditionele honing- en bijenmarkt. De markt is langs de Kanaalweg bij Grand Café De Korenmolen.

Evenwicht in de tuin

Wieger Veerman uit Warnsveld is één van de nieuwe imkers: 'Ik zit sinds februari in een cursus bijenhouden in Eerbeek. Ik heb al wel bijen, twee huis-, tuin- en keukenbijenvolken. Waarom? Wij hebben een redelijk grote tuin met een egel, vogels, bloemen, alleen de bijen ontbraken nog een beetje.'
'Die maken het evenwicht in de tuin compleet. Vorig jaar kwam er spontaan een zwerm aangevlogen, heel indrukwekkend. Nee, die is helaas niet gebleven maar toen was wel echt het moment dat ik dacht, nu begin ik ook'.

Moderne toplattenkast

Verman is wel een imker nieuwe stijl. 'De oude manier trekt me niet zo, dat ging toch vooral om het winnen van honing. Ik doe het in eerste instantie voor de bijen zelf. Eigenlijk experimenteer ik ook. Ik heb twee verschillende kasten. Een traditionele spaarkast en een moderne toplattenkast.'
'Ik wil heel graag zien hoe de bijen zich het beste voelen. Ik volg dus ook een cursus samen met elf anderen, waaronder vier vrouwen. Het is een hartstikke leuke hobby. Het kost me zo'n uurtje in de week en volgende week doe ik examen. Dan ben ik echt imker!'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!