Nieuws

Natuurmonumenten lanceert petitie tegen komst megastal Wichmond

WICHMOND - Natuurmonumenten start de campagne 'Teken voor jouw landschap'. De organisatie maakt zich namelijk grote zorgen over de komst van een megastal in Wichmond, in de gemeente Bronckhorst.
Volgens Natuurmonumenten is er veel onduidelijkheid over de procedure en worden buurtbewoners slecht geïnformeerd. Vanaf vandaag is de website tekenvoorjouwlandschap.nl online. Hier kunnen mensen hun tegenstem laten horen over de plannen.
Harald van den Akker van Natuurmonumenten over de megastal:

Aantasting landschap

Miljonair Kees Koolen wil aan de Polweg in Wichmond een stal bouwen voor 650 koeien. In eerste instantie wilde hij bijna 1500 koeien houden, maar omdat er veel weerstand is, heeft hij die plannen onlangs bijgesteld.
Natuurmonumenten is tegen die nieuwe plannen. 'Ze tasten natuur- en cultuurlandschap aan', zegt Harald van den Akker van Natuurmonumenten. 'Het zal het kleinschalige boerenlandschap enorm verstoren. Koeien zullen uit de wei verdwijnen en smalle plattelandsweggetjes zullen gebukt gaan onder zwaar vrachtverkeer'.

'Hier passen maximaal 200 koeien'

Niet alleen Natuurmonumenten is tegen. Ook de boeren in de omgeving zien de stal niet zitten. 'Wij zitten hier met elf jonge boeren die samen zo'n 800 koeien houden', zegt agrariër Maarten Harmsen. 'Als je dat met elkaar vergelijkt, dan is dit veel en veels te groot'.
Volgens Harmsen moeten de boeren die hier zitten hun brood verdienen met hun bedrijf. 'Het zijn vaak jonge gezinnen met kinderen'. Het plan van Koolen gaat er volgens Harmsen voor zorgen dat de prijzen van voer enorm zullen stijgen. 'Hij komt er zomaar tussen. Daar is geen ruimte voor. Voor zoveel dieren heb je enorme hoeveelheden voer nodig'.
De boeren zijn niet tegen de komst van een nieuwe boerderij, maar 200 koeien is volgens hen wel het maximale aantal koeien dat op een boerderij in het landschap (houtwallen, kleine percelen, authentieke boerderijen) rondom Wichmond past.
Maarten Harmsen:

'Gebied is kwetsbaar'

Ook omwonenden komen in verzet. Her en der staat in het landschap een aantal spandoeken die zijn opgehangen door de buurt. Buurtbewoner Jacques Wintermans: 'Nog steeds ontgaat ons waarom de heer Koolen juist hier in dit kwetsbare gebied zijn bedrijf wil opzetten'. Volgens de buurt past zo'n groot bedrijf niet in het landschap.
Informatieavond over de megastal op 10 september:

Koolen reageert niet

Koolen zelf wil nog niet reageren op de plannen. Hij heeft in een bewonersbrief wel aangegeven dat er in oktober een informatieavond is voor de buurt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!