Instellingen

'Nee azc' met davidsster op kerkmuur Wezep geklad

WEZEP - Tegenstanders van het mogelijke azc in Wezep hebben de Noorderlichtkerk beklad waar vanavond een informatiebijeenkomst over dit onderwerp is. Er staat een davidsster en de teksten 'Nee azc' en 'Geen azc'. Ook de parkeerplaats en het dorpshuis is beklad.
Maandag werd er ook een bijeenkomst gehouden, die was speciaal voor buurtbewoners. Toen bleek al dat er veel verzet is tegen de mogelijke komst van  asielzoekers.
De gemeente bekijkt of er een asielzoekerscentrum kan komen op camping De Heidehoek in Wezep. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil daar voor ten minste vijf jaar 600 asielzoekers onderbrengen. Op dit moment wonen er zo'n 150 Poolse arbeidsmigranten op de camping. 
De fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Oldebroek, waar Wezep onder valt, signaleert de bekladding op Twitter: 'Lokale 'beschaving' was vannacht alvast aan de deur'.
Volgens Henk van Pijkeren, de koster van de Noorderlichtkerk, is het geen kwajongensstreek. 'Het is bewust gedaan. Door een kleine groep mensen die al langer laat weten tegen de komst van een AZC te zijn. Het grootste gedeelte van Wezep vindt het allemaal wel best'.

'600 is te veel'

De buurtbewoners maken zich zorgen over hun veiligheid en de waarde van hun huis. Veel insprekers gaven maandagavond aan dat ze 600 asielzoekers te veel vinden. Het COA richt zich op dat aantal, omdat een azc dan pas rendabel is.
Daarnaast hebben insprekers het idee dat de beslissing al genomen is. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: 'Dat snap ik, het college heeft ook positief gereageerd op het verzoek van het COA, maar we hebben nog geen beslissing genomen. We wachten eerst onderzoek af en leggen dan onze bevindingen aan de gemeenteraad voor.'
Het bestuur van het dorpshuis heeft aangifte gedaan van de bekladding. De leuzen wordt verwijderd nog vóór vanavond de informatiebijeenkomst begint.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!