Nieuws

'Selfiehert' Hubertus lokt honderden fotografen naar Hoge Veluwe

HOENDERLOO - Edelhert Hubertus op Nationaal Park De Hoge Veluwe trekt honderden fotografen naar het park. Maar pas wel op, zegt de boswachter. Hubertus blijft een wild hert dat in de bronsttijd maar aan één ding denkt: het veroveren van hindes.
Een salvo van klikkende fototoestellen klinkt er langs de Houtkampweg als Hubertus aan de bosrand verschijnt. De bermen langs de weg staan vol met honderden geparkeerde auto's.
De fotografen hebben hun kanonnen van lenzen gericht op de luidkeels burlende Hubertus. Het 'selfiehert' is inmiddels uitgegroeid tot dé publiekstrekker van het park. Volgens sommigen is het grote hert daarom zijn gewicht in goud waard.
Hubertus trekt zich al jaren weinig aan van mensen in zijn omgeving, waardoor het dier dicht in de buurt van fotografen komt. Het edelhert kwam een aantal maanden geleden (nog vóór de bronst) zó dichtbij mensen dat er selfies met het imposante dier werden gemaakt.
Volgens boswachter Henk Ruseler komt dat door de hinde waaruit Hubertus werd geboren. Die leerde namelijk haar jongen dat mensen geen groot gevaar zijn. Toch waarschuwt hij mensen niet te dichtbij te komen, want 'het blijft een wild dier'.
De bekende natuurfotograaf Louis Fraanje staat woensdag ook weer met zijn camera in de aanslag om Hubertus op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij volgt het dier al vanaf zijn geboorte en kent Hubertus als geen ander. Zo weet hij onder meer dat het edelhert een beschadiging heeft aan het oor.

'Als het zijn dood maar niet wordt'

Fraanje: 'Al vanaf zijn geboorte was Hubertus brutaal, stond hij vooraan en was hij totaal niet bang voor mensen. Het is te hopen dat het niet zijn dood wordt. Hijzelf is zelf brutaal, maar mensen zijn nog veel brutaler. Als mensen te dichtbij komen kan Hubertus het wel op z'n heupen krijgen. Hij kan met zijn poten een flinke lel uitdelen, zeker in de bronst tijd. Mensen moeten niet denken dat het een aaibaar beestje is.'
Louis Fraanje
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!